Print

Ατυχήματα σε παιδιά: Απαιτείται περισσότερη ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και αυστηρότερη εφαρμογή μέτρων πρόληψης

Pin It
Επιβάλλεται να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση του κοινού για θέματα πρόληψης των ατυχημάτων κάθε μορφής στα παιδιά.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα παγκόσμια λόγω ατυχημάτων.

Επιπρόσθετα δεκάδες εκατομμύρια εισέρχονται σε νοσοκομεία με τραυματισμούς οι οποίοι τους προκαλούν αναπηρίες για όλη τους τη ζωή.

Εάν εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης παντού τότε 1.000 ζωές παιδιών θα μπορούσαν να σώζονται κάθε μέρα.

Οι τραυματισμοί παιδιών είναι ένα πρωταρχικής σημασίας πρόβλημα δημόσιας υγείας και ανάπτυξης. Επιπρόσθετα από τους 830.000 θανάτους κάθε χρόνο, εκατομμύρια παιδιά λόγω τραυματισμών εισάγονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νοσοκομεία και χρειάζονται θεραπείες αποκατάστασης.

Το κόστος της τραγικής αυτής κατάστασης και των θεραπειών, που απαιτούνται είναι σε θέση να ρίχνει ολόκληρη την οικογένεια στη φτώχεια. Τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών και χωρών διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους τραυματισμών διότι έχουν λιγότερες δυνατότητες να επωφεληθούν από προγράμματα πρόληψης και υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF με τη βοήθεια 180 εμπειρογνωμόνων από όλες τις περιοχές του κόσμου, εκπόνησαν μία έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σχετικά με τους απρομελέτητους τραυματισμούς και τα ατυχήματα στα παιδιά.

Η έκθεση δείχνει ότι οι 5 κυριότερες αιτίες θανάτων λόγω τραυματισμών σε ατυχήματα των παιδιών παγκόσμια είναι:

  1. Οδικά ατυχήματα: Ευθύνονται για τους θανάτους 260.000 παιδιών κάθε χρόνο και τραυματίζουν περίπου 10 εκατομμύρια. Είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε παιδιά 10 έως 19 ετών και η πρώτη αιτία αναπηριών σε παιδιά
     
  2. Πνιγμός: Σκοτώνει περισσότερα από 175.000 παιδιά κάθε χρόνο. Επιβιώνουν μετά από ατύχημα πνιγμού περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Λόγω των βλαβών που προκαλούνται στον εγκέφαλο, τα μη θανάσιμα επεισόδια πνιγμού έχουν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιδράσεις για την υγεία και την οικονομία από οποιαδήποτε άλλη μορφή τραυματισμών των παιδιών 
     
  3. Εγκαύματα: Τα εγκαύματα μετά από φωτιά σκοτώνουν σχεδόν 96.000 παιδιά κάθε χρόνο. Η συχνότητα τέτοιων θανάτων είναι 11 φορές μεγαλύτερη σε χώρες μέσου ή χαμηλότερου εισοδήματος σε σύγκριση με χώρες ψηλότερου εισοδήματος
     
  4. Πτώσεις: Σχεδόν 40.000 παιδιά πέφτουν και σκοτώνονται κάθε χρόνο. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες άλλα παιδιά υφίστανται μη θανατηφόρους τραυματισμούς λόγω πτώσεων
     
  5. Δηλητηριάσεις: Περισσότερα από 45.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω απρομελέτητης δηλητηρίασης.

Οι απρομελέτητοι τραυματισμοί αποδεικνύονται ως η πρώτη αιτία θανάτων των παιδιών μετά την ηλικία των 9 ετών. Το 95% των τραυματισμών αυτών συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Αφρική έχει το ψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω απρομελέτητων τραυματισμών. Στην ήπειρο αυτή, η συχνότητα των εν λόγω θανάτων είναι 10 φορές μεγαλύτερη συγκρητικά με τις υψηλού εισοδήματος χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά τραυματισμών παιδιών.  

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος οι οποίες κατάφεραν στα τελευταία 30 χρόνια να μειώσουν τους θανάτους παιδιών λόγω ατυχημάτων κατά 50%, το πρόβλημα παραμένει για αυτές σημαντικό. Ο λόγος είναι ότι οι τραυματισμοί εξαιτίας ατυχημάτων αντιπροσωπεύουν σε αυτές 40% του συνόλου των θανάτων παιδιών.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για προληφθεί το κακό που γίνεται στα παιδιά. Βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν σε όλες τις χώρες.

Όταν ένα παιδί παραμορφώνεται από ένα έγκαυμα, παραλύει λόγω πτώσης, παθαίνει βλάβη στον εγκέφαλο λόγω ατυχήματος πνιγμού ή όταν τραυματίζεται συναισθηματικά από ένα τέτοιο ατύχημα, οι συνέπειες θα το ακολουθούν για όλη του τη ζωή.

Οι τραγωδίες των ατυχημάτων στα παιδιά μπορούν να προλαμβάνονται. Είναι τεκμηριωμένο ότι υπάρχουν μέτρα πρόληψης τα οποία εάν εφαρμόζονται διαχρονικά με επιμέλεια και σταθερότητα, είναι σε θέση να σώζουν μεγάλο αριθμό παιδιών από βέβαιο θάνατο ή τρομακτικές αναπηρίες.

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής των αποδεδειγμένων μέτρων πρόληψης των ατυχημάτων στα παιδιά στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  1. Ψήφιση και τήρηση νόμων για καθίσματα και κράνη παιδιών σε διαφόρων ειδών οχήματα
     
  2. Κανονισμοί για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ζεστού νερού από τις βρύσες
     
  3. Ειδικά πώματα για αποτροπή του ανοίγματος από παιδιά φιαλιδίων που περιέχουν φάρμακα και κλωβών με υλικά καθαρισμού των σπιτιών ή αναπτήρες
     
  4. Δημιουργία διαφορετικών λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα ή μοτοσικλέτες
     
  5. Επανασχεδιασμός παιδικών επίπλων, παιχνιδιών και χώρων παιχνιδότοπων με διαγραφές ασφάλειας και προστασίας των παιδιών από ατυχήματα
     
  6. Εκκένωση αχρείαστου νερού από μπάνια, κάδους ή κουβάδες
     
  7. Ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αποκατάστασης.

Επιβάλλεται να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση του κοινού για θέματα πρόληψης των ατυχημάτων κάθε μορφής στα παιδιά.

Πρόκειται για μια δύσκολη, πολύπλοκη προσπάθεια που απαιτείται να γίνεται συνεχώς σε όλες τις χώρες του κόσμου εάν θέλουμε να αποφεύγουμε θανάτους παιδιών και δράματα μόνιμων, σοβαρών αναπηριών που θα βασανίζουν παιδιά για όλη τους τη ζωή.

 

S8-SampleBelowArticle