Print

Όταν συγχωρείτε, η υγεία σας δυναμώνει

Pin It
Νεαρά άτομα που μαζί περνούν καλά και διαβάζουν κάτι.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν την ικανότητα να συγχωρούν, έχουν σημαντικά ωφελήματα για τη σωματική και ψυχική τους υγεία που προκύπτουν από την συμπεριφορά τους αυτή.

Φαίνεται όμως ότι η ικανότητα της συγχώρεσης είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία. Ταυτόχρονα και οι ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε 1.400 ενήλικες από γιατρούς στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, οι νεαροί ενήλικες, δηλαδή αυτοί που η ηλικία τους είναι μεταξύ 18 και 44 ετών συγχωρούν λιγότερο παρά οι μεσήλικες (δηλαδή αυτοί των οποίων η ηλικία είναι μεταξύ 45 και 65 ετών) και από αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 65 ετών.

Επίσης οι νεαροί ενήλικες πιστεύουν λιγότερο ότι έχουν συγχωρεθεί από το θεό.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι για όλες τις ηλικίες, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί οι οποίοι μπορούσαν να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους και τους άλλους, είχαν λιγότερα σημεία ψυχολογικής καταπόνησης, λιγότερη νευρικότητα, λιγότερα αισθήματα απελπισίας και ανησυχίας.

 

Το να μπορεί κάποιος να συγχωρεί τον ίδιο τον εαυτό του αποδεικνύεται πολύ σημαντικό για την υγεία. Οι νεαροί ενήλικες που μπορούσαν να το κάνουν αυτό αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

Οι μεσήλικες που μπορούσαν να συγχωρούν περισσότερο φάνηκε ότι είχαν περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους παρά οι άλλοι.

Σε αντίθεση το να ζητά κάποιος συγχώρεση είτε από τους άλλους είτε από τον θεό αποδείχθηκε ότι προκαλούσε περισσότερη ψυχολογική αναστάτωση.

Άλλα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι η συμμετοχή σε θρησκευτικές λειτουργίες μειώνει την ψυχολογική καταπόνηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των μεσηλίκων.

Στους ηλικιωμένους (αυτοί που είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών) και στους νεαρούς ενήλικες, η συμμετοχή στη λειτουργία δημιουργούσε το αίσθημα μιας αυξημένης ικανοποίησης από τη ζωή.

Για όλες τις ηλικίες, η συμμετοχή στη θεία λειτουργία, δημιουργούσε το αίσθημα μιας καλύτερης κατάστασης της υγείας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής είναι, νομίζουμε, πολύ σημαντικά.

Εάν συγχωρείτε τους άλλους για τα λάθη τους και για αυτά που πιστεύετε ότι σας έχουν κάνει, θα έχετε μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Επίσης η συμμετοχή σας στις θρησκευτικές σας λειτουργίες, θα βελτιώσουν τη ψυχολογική σας διάθεση και αυξάνουν το αίσθημα ικανοποίησης που έχετε από τη ζωή σας.
   

S8-SampleBelowArticle