Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Ποιες είναι οι αιτίες;

Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες τα μέλη τους, παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους σχηματίζονται κατά καιρούς μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Συνήθως πρόκειται για παροδικό πρόβλημα που δημιουργεί όμως περισσότερο αισθητικό παρά παθολογικό πρόβλημα.

Οι κυριότεροι λόγοι πρόκλησης μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια είναι:

1. Ρινική συμφόρηση
2. Κατακράτηση υγρών
3. Κούραση
4. Αϋπνία
5. Γήρανση του δέρματος, λέπτυνση δέρματος, έκθεση στον ήλιο
6. Οικογενειακή προδιάθεση, κληρονομικότητα, ιδιοσυστασία του δέρματος
7. Αλλεργικές αντιδράσεις, έκζεμα
8. Κάπνισμα
9. Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου
10. Αφυδάτωση.

Κούραση, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, οφείλονται συνήθως στην κούραση. Όμως η συχνότερη αιτία είναι η ρινική συμφόρηση, δηλαδή όταν η μύτη είναι μπουκωμένη για διάφορους λόγους, όπως το κρυολόγημα, η αλλεργία και άλλες μορφές ρινίτιδας.

Η ρινική συμφόρηση προκαλεί διαπλάτυνση και πιο σκούρο χρώμα στις φλέβες της περιοχής των ματιών. Οι αλλεργίες στη γύρη, στη σκόνη, στο τρίχωμα των ζώων, συμβάλλουν στην δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Οι ασθενείς έχουν την τάση να τρίβουν τα μάτια τους όταν έχουν αλλεργικές αντιδράσεις και αυτό επιδεινώνει την εμφάνιση του δέρματος κάτω από τα μάτια. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τις αλλεργίες στα φαγητά. Υπάρχουν ασθενείς που παρατηρούν ότι όταν έχουν εποχιακές αλλεργίες, εμφανίζονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια τους.

Επίσης ευθύνονται για την πρόκληση ή επιδείνωση του προβλήματος, οι χρόνιες δερματοπάθειες όπως το έκζεμα.

Γήρανση, ήλιος και κάπνισμα

Με την αύξηση της ηλικίας, το δέρμα κάτω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό. Τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα γίνονται έτσι περισσότερο διακριτά και αυτό συμβάλλει στο να φαίνονται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Οι αρνητικές επιδράσεις της γήρανσης στο δέρμα κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο με τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα όπως και το κάπνισμα, επιδεινώνουν το πρόβλημα διότι αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Κατακράτηση υγρών

Μια άλλη αιτία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια είναι το οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων που συμβαίνει κατά τον ύπνο. Στην οριζόντια θέση που έχουμε κατά τον ύπνο, για λόγους βαρύτητας προκαλείται κάποια συλλογή υγρών στα κάτω βλέφαρα. Το πρήξιμο που δημιουργείται, δίνει την εντύπωση σκιών κάτω από τα μάτια.

Η κατακράτηση υγρών παρατηρείται σε πολλές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, νεφρικές ή ηπατικές νόσους. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλατιού βοηθά στην κατακράτηση υγρών.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια είναι υπερπλήρη και διευρυμένα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρες σκιές.   

Κληρονομικότητα, οικογενειακή προδιάθεση

Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες τα  μέλη τους, παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Η κληρονομικότητα, η οικογενειακή προδιάθεση, το χρώμα και ιδιοσυστασία του δέρματος, έχουν ρόλο στη γένεση του προβλήματος. Σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα ή με βαθύτερη θέση των ματιών, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, είναι πιο εμφανείς.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η αϋπνία, επιδεινώνουν την εμφάνιση του δέρματος όχι μόνο κάτω από τα μάτια αλλά και γενικότερα. 

Για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρέμες που περιέχουν βιταμίνες C ή Κ, άλφα υδροξύ οξέα και κινετίνη.

Οι αντηλιακές κρέμες ψηλού δείκτη προστασίας (δείκτης SPF τουλάχιστον 30) που τοποθετούνται στο δέρμα κάτω από τα μάτια, βοηθούν λόγω πρόληψης αδυνατίσματος του δέρματος που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Για χρόνιες και σοβαρές περιπτώσεις, πρέπει αρχικά να βρεθεί η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της αιτίας είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια μπορούν να βοηθήσουν τοπικές θεραπείες με λέιζερ ή λευκαντικές ουσίες.

Ο καλός ύπνος, η ξεκούραση, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χωρίς περιττό αλάτι, η καλή κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού και του δέρματος, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση και πρόληψη του προβλήματος των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.