Print

Ο ήλιος μπορεί να προκαλεί βλάβες στα μάτια όπως στο δέρμα

Pin It
Προστατεύετε όχι μόνο τα δικά σας μάτια αλλά και αυτά των παιδιών σας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Να προφυλάσσετε τα μάτια σας, όπως αυτά και των παιδιών σας, από τις βλάβες που μπορεί να τους προκαλεί ο έντονος ήλιος του καλοκαιριού.

Μην αμελείτε να προστατεύετε και τα μάτια των παιδιών σας. Τα παιδιά περνούν περισσότερη ώρα στον ήλιο και έτσι είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ματιών τους.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που μεταφέρουν, είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις στο δέρμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται εγκαύματα, ρυτίδες, πλαδαρότητα και διάφορες μορφές καρκίνου εκ των οποίων το μελάνωμα εντάσσεται στις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου.

Η υπερβολική έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καταρράκτης, το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού.

Οι βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου στα μάτια είναι αιτία φλεγμονής, ερεθισμών, υπερβολικού δακρύσματος (δακρύρροια), θαμπής όρασης, προσωρινής απώλειας της όρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις τύφλωσης.

Όπως ο ήλιος μπορεί να προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα, με τον ίδιο μηχανισμό μπορεί να δημιουργεί εγκαύματα και στα μάτια.

Τα εγκαύματα του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών προκαλούν τη φωτοκερατίτιδα.

Υπάρχουν απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα γυαλιά του ήλιου που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες όπως επίσης και το καπέλο με πλατύ γείσο μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο.

Οι έφηβοι και τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τους κίνδυνους που διατρέχουν τα μάτια τους λόγω του ήλιου.

Στις ηλικίες αυτές η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη. Επιπρόσθετα τα μάτια των παιδιών και εφήβων είναι πιο ευάλωτα στις τοξικές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων.

Ο φακός των ματιών των παιδιών είναι πιο διαφανής και διαπερατός σε σύγκριση με το φακό των ματιών των ενηλίκων. Έτσι η βλαβερή ακτινοβολία προκαλεί μεγαλύτερες βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους.

Απαιτούνται εκστρατείες καλύτερης ενημέρωσης του κοινού για το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι ενώ γνωρίζουν για τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, δεν ξέρουν αρκετά για τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στα μάτια.

Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι όταν αγοράζουν γυαλιά του ήλιου πρέπει να απαιτούν να τεκμηριώνεται σωστά από τους πωλητές, ότι τα γυαλιά που αγοράζουν προσφέρουν την κατάλληλη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι το ότι οι πλείστοι αγοραστές όταν αγοράζουν γυαλιά του ήλιου για τα παιδιά τους, δεν επιμένουν για την τεκμηριωμένη εξασφάλιση προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες. 

Έτσι λοιπόν οι γονείς δεν πρέπει μόνο να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των ματιών των παιδιών τους αλλά παράλληλα να απαιτούν τα γυαλιά του ήλιου που αγοράζουν για αυτά να έχουν τις σωστές προδιαγραφές προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες UV-A και UV-B. 

Οι πωλητές και κατασκευαστές των γυαλιών πρέπει να παρουσιάζουν στους αγοραστές των γυαλιών του ήλιου τις διαπιστεύσεις που τεκμηριώνουν ότι τα γυαλιά ήλιου που τους πωλούν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία.

Οι αγοραστές δεν πρέπει να αρκούνται σε απλές διαβεβαιώσεις αλλά να ζητούν λεπτομέρειες και στοιχεία για τον κατασκευαστή και τα σχετικά πιστοποιητικά ποιότητας. Εξάλλου είναι σωστό να σιγουρεύονται ότι παίρνουν αυτά για τα οποία πληρώνουν.

Συνοπτικά είναι καλό οι γονείς, τα παιδιά και γενικά όλοι μας, να θυμούμαστε τα ακόλουθα για την προστασία των ματιών μας από τις τοξικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου:

  1. Προστατεύετε όχι μόνο τα δικά σας μάτια αλλά και αυτά των παιδιών σας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας
     
  2. Μιλήστε, ενημερώστε και εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με την προστασία του δέρματος και των ματιών τους από τον ήλιο. Είναι μια ευεργετική πράξη που θα κάνετε που θα τα συνοδεύει και θα τα ωφελεί για όλη τους τη ζωή
     
  3. Εσείς και τα παιδιά σας να βάζετε γυαλιά που προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ακόμη και όταν οι μέρες είναι συννεφιασμένες και το χειμώνα
     
  4. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αγοράσει τα κατάλληλα αντιηλιακά γυαλιά. Πρέπει να φιλτράρουν 75% έως 90% του ορατού φωτός και να μπλοκάρουν 99% των υπεριωδών ακτίνων UV-A και UV-B
     
  5. Οι φακοί των γυαλιών σας εκτός από τις προδιαγραφές προστασίας από το ηλιακό φως, πρέπει να ελέγχονται από κατάλληλους επαγγελματίες ότι δεν έχουν ατέλειες, διαστροφές και διαφορές στα χρώματα
     
  6. Τα γυαλιά με αποχρώσεις του γκρίζου μειώνουν την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνουν το χρώμα των αντικειμένων προσφέροντας όραση με το πλέον φυσικό χρώμα.

 

S8-SampleBelowArticle