Print

Ο σακχαρώδης διαβήτης: Τα σημεία, τα συμπτώματα και οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο

Pin It
Η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η απουσία άσκησης και η καθιστική ζωή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προσβληθεί κάποιος από διαβήτη.

Εκτός από τα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, υπάρχουν και πολλοί άλλοι οι οποίοι έχουν προσβληθεί και δεν το γνωρίζουν.

Πολλοί άλλοι παρουσιάζουν προδιαβήτη, που είναι μια κατάσταση με ψηλή γλυκόζη στο αίμα που προηγείται του διαβήτη.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια του μεταβολισμού που δημιουργείται όταν ο οργανισμός μας δεν παράγει ινσουλίνη ή όταν δεν χρησιμοποιεί σωστά την ορμόνη αυτή.

Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να εισέρχεται στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

Ο διαβήτης εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος ή εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που προκαλούν αναπηρίες και απειλούν τη ζωή.

Έχει υπολογισθεί ότι πολλοί ασθενείς πάσχουν από διαβήτη για 5 περίπου χρόνια προτού παρουσιάσουν συμπτώματα και μπει η διάγνωση.

Μέχρι τότε είναι δυνατόν να προκληθούν πολλές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Μεταξύ των σοβαρότερων επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης περιλαμβάνονται η τύφλωση, η καρδιακή προσβολή, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νεφρική ανεπάρκεια και οι ακρωτηριασμοί.

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη στα αρχικά στάδια είναι τα ακόλουθα:

  1. Έντονη δίψα
     
  2. Έντονη πείνα
     
  3. Συχνή διούρηση
     
  4. Πληγές και έλκη που δεν αποθεραπεύονται εύκολα
     
  5. Δέρμα που είναι ξηρό και φαγούρα
     
  6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
     
  7. Προβλήματα στην όραση που επιδεινώνονται
     
  8. Ασυνήθιστη κούραση και νύστα
     
  9. Μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στα πόδια και στα χέρια
     
  10. Συχνές και επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, ιδιαίτερα με μύκητες στο δέρμα, στα ούλη, στο γεννητικό σύστημα και στην ουροδόχο κύστη

Εάν κάποιος παρουσιάζει συχνά ένα ή περισσότερα από τα πιο πάνω συμπτώματα είναι καλό να συμβουλεύεται το γιατρό του.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στα αρχικά στάδια ο διαβήτης δεν προκαλεί πολλά συμπτώματα με αποτέλεσμα να περνά απαρατήρητος.

Όμως η ασθένεια αυτή εξελίσσεται με ύπουλο τρόπο προκαλώντας αθόρυβα βλάβες στην όραση, στους νεφρούς και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι βλάβες αυτές μπορεί να γίνουν προτού ακόμη αντιληφθεί ο ασθενής ότι πάσχει από διαβήτη.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη. Οι παράγοντες που συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η ηλικία: Τα άτομα άνω των 45 έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη
     
  2. Το βάρος σώματος: ΟΙ υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν συχνότερα διαβήτη
     
  3. Η σωματική άσκηση: Αυτοί που δεν ασκούνται τακτικά κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη
     
  4. Το οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα που έχουν ένα γονιό ή ένα αδελφό ή μια αδελφή που έχει προσβληθεί από διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο
     
  5. Η εγκυμοσύνη: Γυναίκες που παρουσίασαν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη ή που γέννησαν παιδί που ζύγιζε περισσότερο από 4 κιλά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη

Τα άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για τη νόσο πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικά. Εκτός από την προσοχή που πρέπει να δίνουν στον τρόπο ζωής τους, είναι αναγκαίο να συμβουλεύονται πιο εύκολα το γιατρό τους για το θέμα αυτό.

Η ανάλυση αίματος με μέτρηση το πρωί της γλυκόζης νηστείας, δηλαδή ο ασθενής δεν έχει φάει τίποτα μετά από το δείπνο το βράδυ που προηγείται, δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Κανονικά η γλυκόζη αίματος είναι κάτω από 110 mg/dl.

Εάν η ανάλυση δείξει πιο πάνω από 125 mg/dl, τότε πρέπει να γίνει μια δεύτερη ανάλυση. Εάν σε δύο διαφορετικές ημέρες η ανάλυση δείξει τιμές μεγαλύτερες από 125 mg/dl, τότε ο ασθενής έχει διαβήτη.

Οι ενδιάμεσες τιμές από 110 mg/dl έως 125 mg/dl δείχνουν ότι ο ασθενής έχει προδιαβήτη με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από διαβήτη.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι αναγκαίο να είμαστε ενήμεροι για ασθένειες που έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις και που συνεχώς παρουσιάζουν αύξηση.

Για το διαβήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να υπάρχει, να εξελίσσεται και να προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό, αθόρυβα και χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

S8-SampleBelowArticle