Print

Γιατί οι καπνιστές προτιμούν περισσότερο το τσιγάρο παρά το σεξ;

Pin It
Άνδρας που καπνίζει

Οι περισσότεροι καπνιστές έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη του καπνίσματος, που δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να ζήσουν για ένα μήνα χωρίς σεξ παρά χωρίς να καπνίσουν.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι η κακή τους συνήθεια επηρεάζει αρνητικά την ερωτική τους ζωή, εντούτοις μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει δοκιμάσει να διακόψει το κάπνισμα.

Η ανάγκη για να καπνίσουν, υποχρεώνει ένα μεγάλο αριθμό καπνιστών, που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, να συνεχίσουν να καπνίζουν.

Επιπρόσθετα τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν σήμερα ότι το κάπνισμα σκοτώνει το 50% των ατόμων που καπνίζουν για ολόκληρη τη ζωή τους.

Οι συγκλονιστικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μια μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε 6 χώρες από την αντικαπνιστική ομάδα δράσης SCAPE (Smoking Cessation in Primary Care).

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.000 άτομα από την Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία Ολλανδία, Ισπανία και το Βέλγιο.

Τα δεδομένα που προέκυψαν μιλούν από μόνα τους:

  1. 80% των Βρετανών καπνιστών, 70% των Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών καπνιστών, 55% των Βέλγων και Ισπανών καπνιστών δήλωσαν ότι είναι πιο εύκολο για αυτούς να ζήσουν για ένα μήνα χωρίς σεξ παρά χωρίς να καπνίσουν
     
  2. Από όλους του καπνιστές, παρά το γεγονός ότι το 60% δήλωσε ότι θα δοκίμαζε να σταματήσει το κάπνισμα εάν αυτό επηρεάζει την ερωτική τους ζωή, μόνο το 35% έχει ποτέ δοκιμάσει να σταματήσει τι κάπνισμα
     
  3. Από τους καπνιστές που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, το 60% συνεχίζει να καπνίζει ακόμη μετά από το επεισόδιο
     
  4. Το κάπνισμα βρέθηκε ως η γενεσιουργός αιτία του θανάτου σε 50% των ατόμων που κάπνιζαν για όλη τη διάρκεια της ύπαρξης τους.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τα τόσο αρνητικά στοιχεία που φέρνει μαζί του το κάπνισμα στη ζωή, εντούτοις οι καπνιστές δεν μπορούν να σταματήσουν;

Η απάντηση βρίσκεται στις εξαιρετικές ιδιότητες που έχει η ισχυρή εξαρτησιογόνος ουσία, νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική όσο και η ηρωίνη.

Η νικοτίνη δημιουργεί στον οργανισμό σωματικά και ψυχικά ευχάριστα φαινόμενα σε αυτούς που καπνίζουν. Η νικοτίνη αφού περάσει μέσα στο αίμα διαμέσου των πνευμόνων φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης.

Η ντοπαμίνη κάνει τους καπνιστές να νιώθουν καλά. Η εξάρτηση που δημιουργείται είναι τόσο ισχυρή που δεν αφήνει τους καπνιστές να αποχωριστούν τη νικοτίνη που τους παρέχει το κάπνισμα.

Είναι για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε, που οι καπνιστές επιλέγουν καλύτερα ένα μήνα χωρίς σεξ παρά ένα μήνα χωρίς κάπνισμα.

Οποιοσδήποτε καπνίζει, κινδυνεύει να εθιστεί και να εξαρτάται πλέον από τη νικοτίνη. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει μόνιμος καπνιστής και εξαρτημένος από τη νικοτίνη όταν θα ενηλικιωθεί.

Είναι καλό να γνωρίζουμε τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα του εθισμού και εξάρτησης από τη νικοτίνη:

  1. Αδυναμία διακοπής του καπνίσματος: Τα άτομα που πάσχουν από εξάρτηση στη νικοτίνη έχουν κάνει μία ή περισσότερες σοβαρές προσπάθειες να διακόψουν το κάπνισμα αλλά απέτυχαν
     
  2. Σημεία και συμπτώματα στέρησης: Οι προσπάθειες που κάνουν αυτοί που εξαρτώνται από τη νικοτίνη συνοδεύονται από μια ακατάσχετη επιθυμία για κάπνισμα. Παράλληλα νιώθουν έντονη αγωνία, ερεθιστικότητα, νευρικότητα, ανυπομονησία, δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλους, νύστα και αναταραχή στο στομάχι
     
  3. Συνέχιση καπνίσματος παρά τα προβλήματα υγείας: Η εξάρτηση στη νικοτίνη υποχρεώνει τους καπνιστές να συνεχίζουν να καπνίζουν έστω και εάν συνειδητοποιούν ότι η συνήθεια αυτή απειλεί άμεσα τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο
     
  4. Κοινωνικές επιπτώσεις: Οι εθισμένοι στη νικοτίνη είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν ή να απομονωθούν για να καπνίσουν. Μπορεί να διακόψουν σχέσεις με κάποιους ή να αποστασιοποιηθούν από κάποια άλλα μέλη της οικογένειας ή να μην πηγαίνουν σε κάποια εστιατόρια ή άλλους χώρους διότι δεν θέλουν να τους βλέπουν ότι καπνίζουν.
 

 

S8-SampleBelowArticle