Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας και ζήστε καλύτερα και περισσότερο

Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή είναι για ψηλή πίεση, καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο στομαχιού και οστεοπόρωση.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού στη διατροφή μειώνει την πίεση και τον κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο, πέτρες στους νεφρούς, οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις.

Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί πρέπει να ενεργήσουν συντονισμένα έτσι ώστε να μειωθεί το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) στη διατροφή των ανθρώπων.

Η υγεία των πληθυσμών παγκόσμια θα μπορούσε να βελτιωθεί θεαματικά με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να αποφευχθούν πολλές ασθένειες που προκαλούν μεγάλη καταπόνηση, τεράστιο οικονομικό κόστος και θανάτους.

Η διατροφή πλούσια σε νάτριο που είναι βασικό στοιχείο του αλατιού είναι αιτία ψηλής πίεσης. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ενήλικες παγκόσμια πάσχουν από ψηλή πίεση. Για 17% έως 30% των περιπτώσεων αυτών, ευθύνεται η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Όμως το αλάτι δεν είναι μόνο παράγοντας για ψηλή πίεση. Συνολικά η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίσθηκε με τις ακόλουθες παθήσεις:

  1. Υπέρταση (ψηλή αρτηριακή πίεση)
     
  2. Καρδιοπάθειες
     
  3. Αγγειακές παθήσεις
     
  4. Καρκίνος του στομαχιού
     
  5. Παχυσαρκία
     
  6. Οστεοπόρωση
     
  7. Πέτρες στους νεφρούς
     
  8. Αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στο άσθμα

Από που προέρχεται το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή μας;

Στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν 80% της πρόσληψης νατρίου είναι από τα επεξεργασμένα, έτοιμα φαγητά ή τρόφιμα. Η νομοθετική ρύθμιση από τις κυβερνήσεις για την προσθήκη αλατιού στα έτοιμα φαγητά από τις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων είναι δυνατόν να φέρει την αλλαγή που απαιτείται.

Από οικονομικής άποψης μια τέτοια ρύθμιση θα είναι εξαιρετικά συμφέρουσα. Το κόστος των ρυθμίσεων αυτών θα είναι πολύ χαμηλό ενώ θα εξοικονομούνται τεράστια ποσά λόγω μείωσης του κόστους διάγνωσης και περίθαλψης μεγάλου αριθμού ασθενειών που θα αποφεύγονται.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν να επιβάλουν την αλλαγή που χρειάζεται. Ωστόσο οι εθελοντικές δράσεις των βιομηχανιών τροφίμων προς μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων και φαγητών σε αλάτι είναι επιθυμητές και θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Η ημερήσια συστηνόμενη ποσότητα πρόσληψης νατρίου κυμαίνεται γύρω στο 1 γραμμάριο για παιδιά 1 έως 3 ετών και στο 1,5 γραμμάρια για τις ηλικίες 9 έως 50 ετών. Στην πραγματικότητα, η μέση ημερήσια κατανάλωση είναι συχνά μεγαλύτερη του διπλάσιου της συστηνόμενης.

Μιας ευρείας κλίμακας σε πληθυσμιακό επίπεδο μείωση της διατροφικής πρόσληψης νατρίου θα μπορούσε να προλαμβάνει κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων τόσο σε ανθρώπους με ψηλή πίεση όσο και σε ανθρώπους χωρίς πρόβλημα υπέρτασης.

Έχει υπολογιστεί ότι η μείωση σε πληθυσμιακό επίπεδο κατά 2 mm Hg της διαστολικής πίεσης θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από ψηλή πίεση κατά 17%, τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας κατά 6% και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 15%. Επισημαίνεται ότι πολλά από τα εν λόγω ωφελήματα θα συμβαίνουν μεταξύ ανθρώπων που έχουν κανονική πίεση.

Οι εθνικές στρατηγικές για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να εστιασθούν στα ακόλουθα:

  1. Να υιοθετηθούν νέοι κανόνες για την επεξεργασία και ετοιμασία τροφίμων και φαγητών
     
  2. Να διαφωτίζονται και να διαπαιδαγωγούνται οι καταναλωτές για το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού
     
  3. Να τοποθετούνται ορθά και ευανάγνωστα ετικέτες που να αναγράφουν ακριβείς πληροφορίες για το τι περιέχει το κάθε προϊόν
     
  4. Να τεθούν χρονικά όρια για την πραγματοποίηση των πιο πάνω στόχων

Οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί θα πρέπει:

  1. Να αγωνισθούν για να ευαισθητοποιήσουν ή να ασκούν πιέσεις για να αρχίσουν οι βιομηχανίες τροφίμων να κινούνται προς την επιθυμητή, ορθή κατεύθυνση
     
  2. Να εργαστούν από μόνοι τους ή σε συνεργασία με τις κρατικές αντίστοιχες υπηρεσίες για να κάνουν εκστρατείες διαφώτισης και διαπαιδαγώγησης του κοινού για το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και τις επικίνδυνες συνέπειες της 

Ταυτόχρονα οι επαγγελματίες της υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς για τις επιλογές υγιεινής διατροφής και για τους τρόπους μείωσης κατανάλωσης νατρίου. Για να γίνεται αυτό καλύτερα οι γιατροί χρειάζονται εκπαίδευση και αυτή καλύτερο είναι να γίνεται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.