Print

Φαγητό και ποτό: Πώς επηρεάζουν τα γονίδια;

Pin It
Η υπερκατανάλωση τροφίμων προκαλεί βλάβες στον οργανισμό.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών και αλκοόλ μπορεί να προκαλεί βλάβες στα γονίδια μας. 

Με κάθε ευκαιρία, στις γιορτές, επετείους και σε πολλά άλλα γεγονότα, οι άνθρωποι έχουν τάση να υπερκαταναλώνουν κάθε μορφής φαγώσιμα. Μάλιστα συχνά, οι εν λόγω καταχρήσεις συνοδεύονται και από σημαντικές ποσότητες αλκοόλ.

Η υπερκατανάλωση φαγητών δεν είναι αναγκαστικά κακή για την υγεία μας όταν κατά την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου υπάρχει κανονική και όχι υπερβολική πρόσληψη τροφής. Όμως στην εποχή μας, το να τρώμε πολύ περισσότερο από τις ανάγκες του οργανισμού μας, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τα γονίδια μας, της παθογόνου αυτής κατάστασης;

Δεν είναι μόνο πρόβλημα παχυσαρκίας. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο θερμίδες προσλαμβάνουμε και όσο λιγότερες καταναλώνουμε, τόσο περισσότερα κιλά αποκτούμε.

Ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις είναι οι αναπόφευκτες επιπλοκές της παχυσαρκίας. Όμως οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητών και αλκοολούχων ποτών, δεν σταματούν εδώ.

Η υπερκατανάλωση θρεπτικών ουσιών και πρωτεϊνών, φαίνεται ότι αυξάνει τις βλάβες του DNA. Προκαλεί βλάβες στα γονίδια. Το αποτέλεσμα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών γήρανσης και αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου.

Ο μηχανισμός πρόκλησης βλαβών στο DNA και στα γονίδια λόγω της υπερβολικής τροφής, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Μια εξήγηση είναι οι οξειδωτικές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται κατά το μεταβολισμό.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δεν είναι αιτία μόνο πρωινού πονοκέφαλου την επομένη αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προκαλεί μόνιμες βλάβες στο DNA. Όσο πιο μεγάλη η κατάχρηση αλκοόλ τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες για μόνιμες βλάβες στα γονίδια.

Σε μια ενδιαφέρουσα πρωτότυπη έρευνα, Αυστραλοί ερευνητές, βρήκαν ότι το DNA 6 νέων εθελοντών, ήταν πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της καρκινογόνου ιονίζουσας ακτινοβολίας όταν έπιναν κόκκινο κρασί που περιείχε κανονικό αλκοόλ.

Αντίθετα όταν έπιναν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, ο κίνδυνος ζημιάς στο DNA τους λόγω ακτινοβολίας τύπου γάμμα, μειωνόταν. 

Τα εν λόγω ευρήματα είναι ενδιαφέροντα για πολλούς λόγους. Αρχικά είναι γνωστό ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και ίσως για καρκίνο.

Όμως δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν οι ευεργετικές αυτές δράσεις, οφείλονται στο αλκοολούχο ή μη αλκοολούχο μέρος του κρασιού. Είναι πιθανό ότι οι αντιοξειδωτικές φαινολικές ενώσεις όπως οι κατεχίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί να συμβάλλουν στις ωφέλιμες δράσεις του κρασιού.

Το αλκοόλ μπορεί να βλάπτει το DNA. Οι βλάβες του DNA κάνουν τους ανθρώπους να γερνούν γρηγορότερα.

Εάν θέλουμε να προστατευτούμε από τις νοσηρές επιπτώσεις του αλκοόλ, είναι καλό να το καταναλώνουμε με προσοχή και μέτρο. Και δεν είναι μόνο τις αρνητικές του επιπτώσεις για τη γήρανση και το καρκίνο που πρέπει να έχουμε υπόψη αλλά και τον κίνδυνο για κίρρωση του ήπατος ή τα δυστυχήματα που προκαλούνται από αυτό.

Σχετικά με την υπερκατανάλωση φαγητών και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών, τα καλά νέα που προέκυψαν από πρόσφατες έρευνες είναι ότι η προσθήκη στη διατροφή αμύλου από πατάτες και φασόλια δημιουργεί προστατευτικές για τον οργανισμό ενώσεις στο έντερο.

Επίσης το ίδιο ισχύει για την κατανάλωση θαλασσινών. Τα ψάρια και άλλα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Οι ενώσεις αυτές επηρεάζουν τους μηχανισμούς μεταγραφής του DNA και τον τρόπο σύνθεσης των πρωτεϊνών από αυτό.

Έτσι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι σε θέση να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, μερικές μορφές καρκίνων και ακόμη μπορούν να βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

S8-SampleBelowArticle