Εγκεφαλικά επεισόδια: Πρόληψη και φάρμακα κατά χοληστερόλης

Κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα φάρμακα, που μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, ελαττώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο για καρδιακά επεισόδια αλλά και τη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας, πεθαίνουν παγκοσμίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί κατά 33% εάν άτομα που έχουν παράγοντες ψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό, λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, τις γνωστές στατίνες.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα των στατινών όσον αφορά τη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν ψηλή χοληστερόλη. Μειώνοντας τον κίνδυνο για ισχαιμικά επεισόδια, οι στατίνες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η χορήγηση των στατινών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και όχι για τα αιμορραγικά. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οφείλονται σε απόφραξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές βλάβες στο ζωτικό αυτό όργανο.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου. Είναι επίσης και σημαντικός παράγοντας πρόκλησης μόνιμων αναπηριών.

Σε μια μεγάλη έρευνα που συμπεριέλαβε περίπου 20.500 ασθενείς, γιατροί του Heart Protection Study Collaborative Group, που έχει έδρα την Οξφόρδη, εξέτασαν την προληπτική δράση της σιμβαστατίνης για τα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με ψηλό κίνδυνο για την ασθένεια αυτή. Από τους ασθενείς αυτούς οι 3.280 είχαν ήδη παθήσεις στο εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα ενώ οι υπόλοιποι 17.256 είχαν αποφρακτικές νόσους των αρτηριών τους ή διαβήτη. 

Το φάρμακο σιμβαστατίνη ανήκει στην οικογένεια των στατινών. Οι ασθενείς ελάμβαναν με βάση τυχαιοποιημένη κατανομή, είτε τη στατίνη αυτή στη δόση των 40 mg ημερησίως είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά το τέλος του δεύτερου έτους υπήρχε σημαντική μείωση, της τάξης του 25%, των εγκεφαλικών επεισοδίων ισχαιμικού τύπου στους ασθενείς που ελάμβαναν τη στατίνη σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει τα ευεργετικά αποτελέσματα των στατινών για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντίθετα η μεγάλη αυτή έρευνα, επιβεβαιώνει τις ευεργετικές επιδράσεις των στατινών αναφορικά με την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων που βρέθηκαν σε άλλες προγενέστερες εργασίες.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της λήψης στατινών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, γιατροί από το Παρίσι, εξέτασαν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ιατρική βιβλιογραφία από το 1966 έως το 2001. Τα δεδομένα που ανάλυσαν αφορούσαν 83.161 ασθενείς οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε 38 συνολικά κλινικές δοκιμές.

Τα αποτελέσματά των Γάλλων γιατρών που δημοσιεύτηκαν κατά το Μάρτιο του 2003, έδειξαν ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν στατίνες για σκοπούς μείωσης της χοληστερόλης τους, παρουσίαζαν 26% λιγότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Σήμερα όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να συστήνουν τη συστηματική χορήγηση στατινών με σκοπό την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων ακόμη και σε ασθενείς που δεν έχουν ψηλή χοληστερόλη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ασθενείς που έχουν ψηλούς παράγοντες κινδύνου για αγγειακά επεισόδια όπως οι διαβητικοί και αυτοί που πάσχουν από αποφρακτικές παθήσεις αγγειακού συστήματος στον εγκέφαλο.