Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών στους ενήλικες

Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά σας.

Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων σοβαρών ασθενειών. Είναι επίσης απαραίτητη για την ευεξία και καλύτερη επαγγελματική ζωή.

Μερικά στοιχεία, μας δείχνουν γιατί είναι προς το συμφέρον μας, να προσέχουμε και να φροντίζουμε το στόμα και τα δόντια μας:

1. Ο πόνος στα δόντια είναι η συχνότερη μορφή πόνου στο πρόσωπο ή στο στόμα σε ενήλικες. Ο πόνος αυτός, επηρεάζει ζωτικές λειτουργίες, όπως τη διατροφή, την κατάποση και την ομιλία

2. Οι περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν σημεία ασθένειας των ούλων. Σε σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων, υπάρχουν σημεία σοβαρής πάθησης των ούλων

3. Σε μεγάλο ποσοστό, πλουσίων και φτωχών, υπάρχουν δόντια με τερηδόνα που χρειάζονται φροντίδα, αλλά λόγω αμέλειας, έλλειψης χρόνου ή χρημάτων, δεν τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπείας

4. Στους εργαζόμενους, τα προβλήματα της υγείας του στόματος και των δοντιών, είναι συχνή αιτία απουσίας από την εργασία, απώλειας εισοδημάτων και μεγάλων δαπανών για την υγεία

5. Υπάρχουν χρόνιες παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης, που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπων και οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της στοματικής κοιλότητας και τη λειτουργικότητα των ασθενών

6. Οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερα από τους άνδρες μερικές οδυνηρές παθήσεις στο στόμα και στο πρόσωπο, όπως προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, ημικρανία και πόνο στο στόμα  

7. Οι παθήσεις στο στόμα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, σε ασθενείς με διαβήτη, καρκίνο, μόλυνση από τον ιό HIV ή AIDS,σε άτομα με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους, λόγω λήψης φαρμάκων ή κάποιας άλλης διαταραχής.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρείτε την υγεία του στόματος και των δοντιών σας;

1. Φροντίζετε για την καλή φθορίωση των δοντιών σας.

Το φθόριο προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα, σε όλες τις ηλικίες. Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες, που περιέχουν φθόριο. Για πλύσεις του στόματος προτιμάτε στοματικά διαλύματα και γέλη φθορίου. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας κάνει φθορίωση ή να χορηγήσει φθόριο σε δισκία.

Σε ορισμένες χώρες γίνεται φθορίωση του πόσιμου νερού και υπάρχουν νερά ή άλλα ποτά με φθόριο. Τα τρόφιμα που προσφέρουν φθόριο περιλαμβάνουν τις γαρίδες, τα ψάρια κολιός, σκουμπρί και σαρδέλες, το μαύρο και το πράσινο τσάι.

2. Προσέχετε και φροντίζετε τα ούλη και τα δόντια σας.

Το καλό βούρτσισμα και το καθάρισμα με οδοντικό νήμα, μειώνουν την οδοντική πλάκα και προλαμβάνουν την ουλίτιδα. Επίσης ρωτήστε τον οδοντίατρό σας, για στοματικά διαλύματα, για πρόληψη και αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

3. Αποφεύγετε το κάπνισμα.

Εάν καπνίζετε, οι πιθανότητες να προσβληθείτε από ουλίτιδα είναι 4 φορές περισσότερες απ' ότι στους μη καπνιστές.

Οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος, τσιγάρο, πίπα, ναργιλές ή μάσημα καπνού, αυξάνει τον κίνδυνο για ουλίτιδα, καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, όπως επίσης και για μυκητίαση του στόματος.

4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους.

5. Τρώτε έξυπνα.

Αποφεύγετε τα σνακ, που είναι φορτωμένα με ζάχαρα και άμυλα. Περιορίστε τον αριθμό των σνακ που τρώτε κάθε μέρα. Όταν έχετε μια μικρή πείνα, στα ενδιάμεσα των γευμάτων, αντι σνακ να προτιμάτε ένα φρούτο.

Η σύσταση για τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα (1 μερίδα ισούται με περίπου 80 γραμμάρια), μεταξύ άλλων καλών για την υγεία, συμβάλλει στη διέγερση με αύξηση της έκκρισης σαλιού. Η αυξημένη ροή σαλιού, βοηθά στην προστασία της επιφάνειας των δοντιών, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της τερηδόνας.       

6. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.

Οι έλεγχοι από τον οδοντίατρο μπορούν να ανιχνεύσουν τα πρώτα σημεία προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέπουν την περαιτέρω επιδείνωση ή ακόμη προσφέρουν ίαση.

Ο καθαρισμός των δοντιών, έχει μεγάλη σημασία για την προφύλαξη από ασθένειες που προσβάλουν το στόμα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που αμελούν ή δεν μπορούν να κάνουν σωστά, τη στοματική τους φροντίδα.

7. Οι ασθενείς με διαβήτη να προσέχουν ιδιαίτερα.

Οι διαβητικοί να κάνουν ότι τους συμβουλεύει ο γιατρός τους, για την ορθή ρύθμιση του διαβήτη τους. Αυτό θα τους βοηθά να προλαμβάνουν τις επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης και της ουλίτιδας.

8. Καταπολεμείτε την ξηρότητα του στόματος.

Η ξηρότητα δεν βοηθά την υγιεινή του στόματος.Είναι επίσης αιτία κακοσμίας στόματος.

Φροντίζετε να πίνετε συχνά νερό έτσι ώστε το στόμα σας να ενυδατώνεται καλά. Εάν παίρνετε ένα φάρμακο, που σας προκαλεί ξηρότητα στο στόμα, ρωτήστε το γιατρό σας, εάν υπάρχει ένα άλλο για να το αντικαταστήσετε.

 9. Ο έλεγχος του στόματος στους καρκινοπαθείς.

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, προτού αρχίσουν οποιαδήποτε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία), να ελέγχουν την υγεία του στόματός τους.

Η φροντίδα του στόματος και των δοντιών σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά σας. Είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που θα κάνετε για την υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικονομική σας κατάσταση.