Αϋπνία, κατάθλιψη και άγχος: Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Η αϋπνία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποτε, περιστασιακά μια νύχτα με αϋπνία. Στους περισσότερους, η αϋπνία διαρκεί μόνο μερικές ημέρες και φεύγει χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο παράγοντες, όπως το στρες, είναι σε θέση να προκαλούν σοβαρότερη μορφή αϋπνίας που μπορεί να διαρκεί για μερικές εβδομάδες. Αυτού του είδους η αϋπνία, είναι πιθανόν να μην υποχωρεί από μόνη της. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, δυνατόν να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας από τη Νορβηγία, η χρόνια αϋπνία μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες για αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από στοιχεία που συλλέχθηκαν από 25.130 ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες στη έρευνα ελέγχθηκαν για διαταραχές αϋπνίας και συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, που τυχόν παρουσίαζαν, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Βρέθηκε ότι τα άτομα με χρόνια αϋπνία, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη σε σύγκριση με άτομα χωρίς χρόνια αϋπνία.

Η χρόνια αϋπνία σε ένα ασθενή είναι μια κατάσταση τονίζουν οι ερευνητές που δείχνει αυξημένο κίνδυνο για αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Για αυτό οι ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια αϋπνία, πρέπει να εξετάζονται για να ανιχνεύεται κατά πόσο πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές.

Δεν αποκλείεται η θεραπεία της αϋπνίας να βοηθά και στη μείωση του κινδύνου προσβολής από άγχος ή κατάθλιψη.

Η αϋπνία περιλαμβάνει ένα φάσμα διαταραχών κατά τις οποίες το άτομο έχει δυσκολίες να αποκοιμηθεί, να παραμένει κοιμισμένο ή ξυπνά πολύ πιο νωρίς από ότι πρέπει. Συνοπτικά οι διαταραχές αυτές χαρακτηρίζονται από μια συνολική κακή ποιότητα ύπνου.

Η αϋπνία είναι η συχνότερη διαταραχή του ύπνου. Περίπου 30% των ενηλίκων έχουν συμπτώματα αϋπνίας. Σχεδόν 10% των ενηλίκων πιθανόν να παρουσιάζουν χρόνια αϋπνία. Η αϋπνία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και στις γυναίκες.

Τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα αϋπνίας ή άλλη διαταραχή του ύπνου πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσουν το πρόβλημα με το γιατρό τους.

Η παραπομπή του ασθενούς σε ειδικό γιατρό για θέματα ύπνου, είναι κάποτε αναγκαία.