Print

Η αντιμετώπιση της γήρανσης

Pin It
Οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο και με λιγότερα προβλήματα υγείας

Οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο και με λιγότερα προβλήματα υγείας. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία οι άνθρωποι δεν απολάμβαναν μια τέτοια, μακράς διάρκειας, πολύ καλής ποιότητας ζωή.

Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι ασθένειες και οι αναπηρίες που προσβάλλουν και ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

Αναπόφευκτα σε κάποια στιγμή το ανθρώπινο σώμα δεν είναι δυνατόν να αντέξει στις διάφορες ασθένειες που το προσβάλλουν. Εκείνο όμως που πετυχαίνουν οι γιατροί σήμερα είναι να απομακρύνουν τη χρονική στιγμή που η ασθένεια θα οδηγήσει στο αναπόφευκτο.

Οι γιατροί προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής. Για παράδειγμα τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηριών κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής στους ηλικιωμένους.

Εάν γίνει δυνατή μια καλύτερη πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, τότε απομακρύνεται ένας από τους κυριότερους λόγους που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής κατά τα τελευταία χρόνια της ύπαρξης μας.

Ακόμη ένα παράδειγμα ενδεικτικό του τι πρέπει να γίνει είναι αυτό της ψηλής πίεσης. Περίπου 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ψηλή πίεση δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχει γίνει σε αυτούς η διάγνωση.

Μεταξύ των ασθενών στους οποίους έχει γίνει η διάγνωση το 50% δεν τυγχάνει της δέουσας θεραπείας. Από αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία το 50% δεν αντιμετωπίζονται ορθά.

Το παράδειγμα της ψηλής πίεσης μας δείχνει αρχικά τους κινδύνους και μετά το τι πρέπει να γίνει. Η ψηλή πίεση είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντιμετωπίζοντας ορθά το πρόβλημα της ψηλής πίεσης, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση.

Υπάρχουν τρόποι που είναι απλοί και φθηνοί για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες που μαστίζουν τους ηλικιωμένους.

Η εισαγωγή στον τρόπο ζωής μας της καθημερινής σωματικής άσκησης, της ρύθμισης μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια του σωματικού μας βάρους, η αποφυγή του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος και η υγιής διατροφή μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες.

Με την εφαρμογή των απλών αυτών μέτρων μπορούν να απομακρυνθούν χρονικά οι ασθένειες που εμφανίζονται συχνότερα λόγω αύξησης της ηλικίας όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιακές παθήσεις και ο εκφυλισμός των πνευματικών ικανοτήτων.

Επιπρόσθετα όταν αναπόφευκτα οι ασθένειες θα προσβάλουν το σώμα σε κάποια στιγμή, η διάρκεια κατά την οποία θα υποφέρει ο ασθενής και θα έχει μειωμένη ποιότητα ζωής, θα είναι σύντομη μέχρι το τέλος.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι συγγενείς και οι φίλοι στην καλή υγεία του σώματος και του πνεύματος. Οι παράγοντες αυτοί είναι ακόμη σημαντικότεροι στους ηλικιωμένους.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των γηρατειών δεν πρέπει να νιώθουμε απομονωμένοι. Το κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης από τους συγγενείς και τους φίλους είναι καθοριστικό για την διάρκεια και ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Οι στενές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να είναι εξ' ίσου ωφέλιμες όπως η σωματική άσκηση και η καλή διατροφή.

Έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έδειξαν τις ακόλουθες θετικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν στη ζωή των ηλικιωμένων οι στενές και καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους:

  1. Είναι ένα κίνητρο που ωθεί τους ηλικιωμένους να αναζητούν καλύτερη ιατρική φροντίδα
     
  2. Ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να υιοθετούν ένα υγιή τρόπο ζωής όπως περισσότερο περπάτημα, αποφυγή του καπνίσματος και καλύτερη διατροφή
     
  3. Η αποδοχή της έκφρασης και των αισθημάτων αγάπης από τους άλλους, ενδυναμώνει το ανοσολογικό σύστημα των ηλικιωμένων που με τη σειρά του μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις διαφόρων ασθενειών
     
  4. Είναι μια πρακτική βοήθεια όταν είναι αναγκαία, για τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι, για τη μεταφορά κάπου και για άλλες ανάγκες της καθημερινής ζωής.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η αγάπη κάνει τη ζωή καλύτερη και μακρύτερη.

Η αντιμετώπιση της γήρανσης περιλαμβάνει μέτρα για το σώμα αλλά παράλληλα και μέτρα ψυχικής ενδυνάμωσης δια μέσου των στενών καλών δεσμών με την οικογένεια και τους φίλους.

 

S8-SampleBelowArticle