Τα συμπτώματα του στρες

Το στρες μπορεί να επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία

Το στρες είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας.

Είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας διότι σε περιπτώσεις επικείμενου κινδύνου επιτρέπει την άμεση αντίδραση μας.

Οι ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη θέτουν σε συναγερμό τα συστήματα του οργανισμού που μπορούν έτσι να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντεπεξέρχονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Είναι το στρες που κατέστησε δυνατή την επιβίωση του ανθρώπινου είδους από τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκε διότι του επέτρεπε να αντιμετωπίζει κάθε μορφής απειλές για την επιβίωση του.

Όμως το στρες μπορεί να προκαλεί προβλήματα υγείας στις περιπτώσεις που διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υποχωρεί.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις στην καθημερινή μας ζωή που μπορεί να δημιουργούν χρόνιο στρες. Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας, τα οικονομικά προβλήματα, οι συμφορές του χρηματιστηρίου, το διαζύγιο, μια σοβαρή ασθένεια, η υπερφόρτωση από ευθύνες και εργασία, η γέννηση ενός παιδιού, όταν φεύγει ένα παιδί από το σπίτι και πολλές άλλες καταστάσεις είναι αιτίες ενεργοποίησης των μηχανισμών του στρες.

Δεν έχει μόνο σημασία το γεγονός που βρίσκεται στη γένεση του στρες, αλλά και το πώς ο κάθε άνθρωπος βιώνει την εν λόγω κατάσταση και με ποιο τρόπο το αντιμετωπίζει.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το στρες που αναπόφευκτα θα προκύπτει στη ζωή τους, δυνατόν να παρουσιάζουν ψυχικά και σωματικά προβλήματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας.

Τα συχνότερα σημαία και συμπτώματα που συνοδεύουν το στρες είναι:

  1. Κούραση
     
  2. Πονοκέφαλοι
     
  3. Ψηλή πίεση
     
  4. Αϋπνία
     
  5. Κατάθλιψη
     
  6. Στομαχικές διαταραχές
     
  7. Πόνοι στην πλάτη
     
  8. Δυσκαμψία του αυχένα
     
  9. Απώλεια ή πρόσληψη βάρους
     
  10. Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
     
  11. Δύσπνοια
     
  12. Εφίδρωση
     
  13. Φόβοι, ανησυχίες, νευρικότητα, ευερεθιστότητα
     
  14. Προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους
     
  15. Σεξουαλική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι προτού γίνει αποδεκτό ότι μια ενόχληση, σημείο ή σύμπτωμα οφείλεται στο στρες, είναι απαραίτητο με τη βοήθεια του γιατρού να αποκλεισθεί οποιαδήποτε άλλη σωματική ή ψυχική πάθηση που πιθανόν να υπάρχει.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα του στρες είναι πολύ συχνό. Επηρεάζει όλους τους ανθρώπους και μπορεί να προκαλείται από μεγάλο αριθμό καταστάσεων.

Τα σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται είναι ευρέως φάσματος και μιμούνται πολλές άλλες ασθένειες.

Οι στρεσσογόνες καταστάσεις μπορεί να έχουν διαφορετικές επιδράσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι επιδράσεις του στρες στην υγεία εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο το βιώνει και το αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος.