Print

Ο ρόλος του πατέρα στην απόδοση του παιδιού στο σχολείο

Pin It
Παιδί, σχολείο και πατέρας: Η συμμετοχή του πατέρα στη σχολική ζωή των παιδιών του, είναι ευεργετική για την απόδοση τους

Η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στη σχολική ζωή των παιδιών του, είναι ευεργετική για την απόδοση και τις επιτεύξεις τους.

Το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον του πατέρα για τις δραστηριότητες των παιδιών του, μεταφράζεται με καλύτερη κοινωνική εξέλιξη ή ανέλιξη και με καλύτερες σχέσεις των παιδιών με τους συνομήλικους τους.

Όταν ο πατέρας, δείχνει καθημερινά ειλικρινές ενδιαφέρον για τα μαθήματα των παιδιών, μιλώντας μαζί τους, ρωτώντας τα για το τι κάνουν, τι μαθαίνουν και για τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά στο σχολείο, τότε πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και άλλα.

Οι βαθμοί των παιδιών σε διαγωνίσματα είναι συνήθως ψηλότεροι και τα παιδιά είναι περισσότερο ευτυχισμένα με καλύτερες σχέσεις με άλλα παιδιά στο σχολείο, όταν νιώθουν ότι ο πατέρας τους ενδιαφέρεται πραγματικά και το δείχνει έμπρακτα καθημερινά για τη σχολική τους δραστηριότητα και εργασία.

Η προσωπική εμπλοκή του πατέρα έχει θετικά αποτελέσματα για τις επιδόσεις και την απόκτηση των γνωστικών ικανοτήτων, όχι μόνο όταν πρόκειται για τον βιολογικό πατέρα του παιδιού.

Ακόμη και εάν το ρόλο του πατέρα τον έχει κάποιος άλλος άνδρας που δεν είναι ο βιολογικός πατέρας, τότε δεδομένου ότι υπάρχει το έμπρακτο, ειλικρινές και καθημερινό ενδιαφέρον για τα μαθήματα και τη σχολική ζωή του παιδιού, τα αποτελέσματα του παιδιού είναι γενικά καλύτερα.

Σε περιπτώσεις παιδιών που ανήκουν σε ομάδες ψηλού κινδύνου, λόγω οικογενειακών ή άλλων προβλημάτων, η παρουσία μιας πατρικής προσωπικότητας που εμπλέκεται και ενδιαφέρεται για το παιδί, βελτιώνει τη συνολική εικόνα που θα παρουσιάσει το παιδί στο σχολείο.

Ακόμη και όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια ή περιορισμένες σχολικές δυνατότητες, η πατρική παρουσία βελτιώνει τη μάθηση, την απόδοση και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Το σημαντικότερο στην πατρική εμπλοκή, για να επιτευχθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα στο σχολείο και στην κοινωνική εξέλιξη του παιδιού, είναι ο πατέρας να μην περιορίζεται απλά στο να μεταφέρει το παιδί στο σχολείο, να το φέρνει πίσω από εκεί και επιφανειακά να ασχολείται με κάποια πρακτικά προβλήματα.

Το ζητούμενο είναι ο πατέρας να επιδεικνύει ένα συνεχές ενδιαφέρον, με συχνές ερωτήσεις και συνομιλίες με τα παιδιά του, για το τι κάνουν στο σχολείο και για τα μαθήματα τους.

Τα πιο πάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνουν και ενισχύουν ανάλογα στοιχεία σχετικά με το ρόλο του πατέρα που προέκυψαν από έρευνες που έγιναν παλαιότερα από οργανισμούς όπως το National Center for Education Statistics  των Ηνωμένων Πολιτειών.   

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα εξέτασαν κυρίως το ρόλο της μητέρας στη σχολική απόδοση των παιδιών. Ο ρόλος του πατέρα δεν είχε μελετηθεί στο βαθμό που έπρεπε και του είχε καταχωρηθεί περισσότερο ένας χαρακτήρας δευτερεύουσας σημασίας.

Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν τη λήψη μέτρων σε διαφορετικά επίπεδα που θα αποδειχθούν χρήσιμα και ωφέλιμα για τα παιδιά.

Αρχικά χρειάζεται να ενημερωθούν οι άντρες για τη μεγάλη σημασία που έχει η δική τους ενεργή και τακτική συμμετοχή στη σχολική ζωή των παιδιών τους.

Οι άντρες πρέπει παράλληλα να διαπαιδαγωγηθούν στο να ρωτούν, να ενδιαφέρονται τόσο για τα διάφορα μαθήματα που κάνουν τα παιδιά τους όσο και για τις σχέσεις τους με τους συνομήλικους τους στο σχολείο.

Από τη μεριά του σχολείου και των εκπαιδευτικών, η συνειδητοποίηση της σημασίας του πατέρα, μπορεί να προσφέρει πολλά.

Η επιδίωξη από το σχολείο της περισσότερης εμπλοκής του πατέρα, η συμβολή στη διαφώτιση και εκπαίδευση των αντρών για τον ενεργό ρόλο του πατέρα στη σχολική ζωή του παιδιού, είναι δράσεις που μπορούν να έχουν καρποφόρα αποτελέσματα.

 

S8-SampleBelowArticle