Στέρηση ύπνου στα παιδιά: Συνέπειες για όλη τη ζωή

 Ύπνος και παιδιά: Η τηλεόραση και οι υπολογιστές με το διαδίκτυο κλέβουν ύπνο από τα παιδιά, με μακροχρόνιες σοβαρές συνέπειες.

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών όλων των ηλικιών στην εποχή μας στερούνται καθημερινά πολύτιμου ύπνου.

Η απώλεια ύπνου στα παιδιά είναι αιτία πολλών κακών και δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερες αρνητικές συνέπειες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους.

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται όσες ώρες απαιτούνται για την ηλικία τους παρουσιάζουν μεταξύ άλλων:

1. Ευερεθιστικότητα.

Article Advertisement 1 CPN
2. Δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης.

3. Χαμηλότερη απόδοση στο σχολείο.

4. Προβλήματα συμπεριφοράς. Παρορμητική συμπεριφορά, ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα (κατάσταση που προσομοιάζει με το σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα).

5. Παχυσαρκία, με κίνδυνο το σοβαρό αυτό πρόβλημα να τα ταλαιπωρεί για όλη τους τη ζωή.

6. Αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

7. Κούραση, υπνηλία.

Οι κυριότεροι ένοχοι, που κλέβουν ώρες ύπνου από τα παιδιά μας σήμερα είναι η τηλεόραση, το διαδίκτυο δια μέσου των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, όπως τάμπλετς και υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιγνίδια.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται από 11 έως 13 ώρες ύπνου καθημερινά. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, χρειάζονται 10 έως 11 ώρες ύπνου.

Σε έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο βασίλειο φάνηκε ότι για ένα παιδί 3 χρονών η παρακολούθηση τηλεόρασης 8 ωρών εβδομαδιαίως, μπορεί να προκαλεί πρόσληψη περιττών κιλών και να οδηγεί έτσι στην παχυσαρκία. Το ίδιο συμβαίνει όταν παιδιά αυτής της ηλικίας κοιμούνται λιγότερο από 10,5 ώρες.

Ο επιπρόσθετος κίνδυνος της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι ότι η παθολογική αυτή κατάσταση, πολύ πιθανόν θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Η παχυσαρκία αυξάνει ουσιαστικά τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 και από καρκίνο στην ενήλικη ζωή.

Επίσης τα παιδιά με υπερβολικό βάρος, όταν γίνουν ενήλικες, λόγω της διατήρησης των περιττών και νοσηρών κιλών κινδυνεύουν περισσότερο εκτός από το διαβήτη και από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, άπνοια του ύπνου και τουλάχιστον 7 τύπους καρκίνου.

Εκτός από τη στέρηση ύπνου, υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία, όπως μεταξύ άλλων το μεγάλο βάρος γέννησης, το οικογενειακό ιστορικό υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας, η γρήγορη απόκτηση βάρους.

Λιγότερες ώρες τηλεόρασης και περισσότερες ώρες ύπνου, σημαίνει λιγότερους κινδύνους για τα παιδιά. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει όλοι να συμβάλουν.

Οι γονείς μπορούν να δίνουν το παράδειγμα και οι δάσκαλοι στο σχολείο να βοηθούν τα παιδιά και τους έφηβους, να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους και τις μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες της στέρησης ύπνου.

 

  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Ύπνος

    Παιδιά

    Έφηβοι

    Οικογένεια
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study, British Medical Journal, doi:10.1136/bmj.38470.670903.E0.

    Sleep and Neurobehavioral Characteristics of 5- to 7-Year-Old Children With Parentally Reported Symptoms of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Pediatrics, 111: 554-563..

    American Academy of Pediatrics

    National Center on Sleep Disorders Research

    European Journal of Pediatrics

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;