Print

Οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα αυγά

Pin It
Τα αυγά δεν πρέπει να ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων

Μην βράζετε αυγά με το τσόφλι τους σε φούρνους μικροκυμάτων. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξής τους και πρόκληση εγκαυμάτων στα μάτια

Οι φούρνοι μικροκυμάτων πρέπει να έχουν σε εμφανή χώρο προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος από αυγά που πιθανόν να εκραγούν εάν ζεσταθούν σε αυτούς.

Αφορμή για την εισήγηση αυτή, ήταν ένα ατύχημα που παρ' ολίγο να στοιχίσει την όραση σε ένα κοριτσάκι εννέα χρονών. Σύμφωνα με Βρετανούς οφθαλμίατρους, το κοριτσάκι ξαναζέστανε ένα αυγό με το τσόφλι του, το οποίο πρωτύτερα είχε βραστεί.

Αφού το ξαναζέστανε στο φούρνο μικροκυμάτων το έβγαλε και το μετέφερε στο τραπέζι. Μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα το αυγό έκανε έκρηξη και την κτύπησε στο δεξί της μάτι και στο πρόσωπο.

Το δεξί της μάτι έπαθε σοβαρή βλάβη που επηρέασε την όρασή της. Υπέστη διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα και βλάβες του φακού του ματιού της.

Το κορίτσι μπορούσε να βλέπει μόνο τις κινήσεις του χεριού της. Υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αποκατάσταση του κερατοειδούς χιτώνα. Ο φακός του ματιού της αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με πλαστικό φακό. Η όρασή της αποκαταστάθηκε 3 μήνες μετά από το επεισόδιο.

Οι κατασκευαστές, στα εγχειρίδια των συσκευών αναφέρουν, ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης των αυγών με το τσόφλι, όταν ζεσταίνονται στους φούρνους μικροκυμάτων. Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και όταν τα αυγά έχουν βραστεί σε νερό προηγουμένως.

Εάν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί ένα αυγό στο φούρνο μικροκυμάτων, συστήνουν όπως γίνονται στο τσόφλι του πολλές τρύπες προτού εισαχθεί το αυγό στο φούρνο. Αυτό ισχύει ακόμη και εάν το αυγό έχει βραστεί σε νερό προηγουμένως.

Οι Βρετανοί γιατροί λόγω της σοβαρότητας των βλαβών που μπορούν να προκληθούν στα μάτια συστήνουν όπως η προειδοποίηση για τον κίνδυνο έκρηξης αυγών, να τοποθετείται σε εμφανή χώρο πάνω στις συσκευές. Έτσι θα μπορούν οι χρήστες των φούρνων να βλέπουν άμεσα την προειδοποίηση και να μην εκτίθενται σε κίνδυνο.

Μια ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι έχουν περιγραφεί αρκετές περιπτώσεις με εκρήξεις αυγών, που προκάλεσαν διάφορες βλάβες, όπως εγκαύματα και τραυματισμούς του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού.

Επειδή μερικά από τα ατυχήματα αυτά συνέβηκαν ακόμη και μετά το τρύπημα των αυγών, οι γιατροί συστήνουν, όπως αποφεύγεται το βράσιμο των αυγών στους φούρνους μικροκυμάτων.

Τα εγκαύματα, λόγω χρήσης φούρνων μικροκυμάτων είναι από τα συχνότερα προβλήματα της χρήσης των συσκευών αυτών. Περίπου το 50% των εγκαυμάτων προκαλούνται από ζεστά υγρά.

Τα αυγά όταν ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων, φτάνουν σε πολύ πιο ψηλές θερμοκρασίες παρά όταν βράζουν στο νερό στους 100 βαθμούς Κελσίου. Στις ψηλές αυτές θερμοκρασίες, το νερό που υπάρχει στο άσπρο του αυγού, ατμοποιείται με αποτέλεσμα όταν η πίεση ξεπεράσει την ανθεκτικότητα του τσοφλιού, να γίνεται έκρηξη.

Όταν γίνονται τρύπες στο τσόφλι του αυγού, ο ατμός μπορεί να διαφεύγει, μη δημιουργώντας έτσι ψηλή πίεση. Όμως οι τρυπίτσες αυτές μπορεί να κλείνουν κατά το βράσιμο δημιουργώντας τις συνθήκες για ατύχημα.

Σε τελική ανάλυση ίσως να είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιούνται οι φούρνοι μικροκυμάτων για βράσιμο αυγών και να υπάρχει προειδοποίηση σε εμφανή χώρο στους φούρνους ότι είναι επικίνδυνο να βράζονται αυγά σε αυτούς.

 

S8-SampleBelowArticle