Print

Το γάλα εξουδετερώνει την κακοσμία στο στόμα, στην αναπνοή και στον ιδρώτα που προκαλεί το σκόρδο

Pin It
Το γάλα μειώνει σημαντικά την κακοσμία το στόμα, την αναπνοή και το υπόλοιπο σώμα που προκαλεί το σκόρδο.

Εάν έχετε φάει ή πρόκειται να φάτε φαγητά που περιέχουν σκόρδο και ανησυχείτε για την κακοσμία στο στόμα, στην αναπνοή και στον ιδρώτα, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το γάλα μπορεί να εξουδετερώνει δραστικά την άσχημη μυρωδιά που χαρακτηριστικά συνοδεύει τα άτομα που τρώνε σκόρδο.

Το ολόπαχο γάλα είναι αποτελεσματικότερο στη μείωση της κακοσμίας λόγω σκόρδου από ότι το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η δυσοσμία στο στόμα και στο σώμα που προκαλεί το σκόρδο μειώνεται ακόμη πολύ περισσότερο εάν υπάρχει η δυνατότητα το γάλα να προστίθεται στο σκόρδο πριν από την κατανάλωση του ή να το πίνει κάποιος ταυτόχρονα όταν τρώει σκόρδο.

Το γάλα εξουδετερώνει μερικές από τις θειούχες ενώσεις που περιέχει το σκόρδο. Μια από τις θειούχες χημικές ενώσεις του σκόρδου (AMS, allyl methyl sulphide) η οποία δεν διασπάται κατά την πέψη, απορροφάται και απελευθερώνεται από το σώμα διαμέσου της αναπνοής και του ιδρώτα προκαλώντας έτσι κακοσμία. Πίνοντας ένα ποτήρι γάλα των 200 ml εξουδετερώνεται το 50% της κακοσμίας από την εν λόγω θειούχο ένωση.

Τα ενδιαφέροντα αυτά ευρήματα προέκυψαν από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Οχάιο. Διενήργησαν με τη βοήθεια εθελοντών δοκιμές με ωμό και ψημένο σκόρδο χρησιμοποιώντας γάλα, νερό, βασιλικό, διάφορα μανιτάρια και άλλα φαγητά για να αξιολογήσουν τη δράση τους κατά της κακοσμίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι είναι το μείγμα λιπαρών ουσιών και νερού του γάλακτος που προκαλούσε τη μεγαλύτερη μείωση της κακοσμίας του στόματος και του υπόλοιπου σώματος εξαιτίας του σκόρδου. Δεν αποκλείεται επισημαίνουν, ότι και άλλα πόσιμα υγρά ή φαγητά, με συνδυασμό μεγάλης περιεκτικότητας σε νερό και λιπαρές ουσίες να προκαλούν σημαντική μείωση της κακοσμίας λόγω σκόρδου. 

Είναι γεγονός ότι το σκόρδο είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Ωστόσο η κακή μυρωδιά που δημιουργεί στο στόμα και στο σώμα που μπορεί να διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι και για μερικές μέρες αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την κατανάλωση του.

Το σκόρδο χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια για βελτίωση της υγείας τους είτε ως φάρμακο είτε ως παράγοντας πρόληψης ασθενειών. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και σελήνιο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη αίματος.

Για την εξουδετέρωση ή μείωση της άσχημης οσμής που προκαλεί το σκόρδο έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα τρόφιμα η βότανα όπως ο βασιλικός, τα ξηρά δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες και μερικές ποικιλίες μανιταριών.

Ωστόσο το αποτελεσματικότερο μέσο για σημαντική μείωση της κακοσμίας στόματος και σώματος λόγω σκόρδου που τεκμηριώθηκε με επιστημονικό τρόπο είναι το ολόπαχο γάλα.

 

S8-SampleBelowArticle