Print

Η δίαιτα και η επιτυχία απώλειας βάρους μακροχρόνια: Ο ρόλος της θέλησης και της δυσκολίας της δίαιτας

Pin It
Δίαιτα και θέληση: Για να πετύχει μια δίαιτα δεν εξαρτάται από τη θέληση μόνο αλλά και από το πόσο απλή είναι.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιτυχία μιας δίαιτας εξαρτάται από τη θέληση, την επιμονή και την αποφασιστικότητα του ατόμου που θέλει να χάσει το περιττό βάρος σώματος του.

Ο παράγοντας θέληση είναι βέβαια σημαντικός. Ωστόσο φαίνεται, ότι ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας δίαιτας έχει η πολυπλοκότητα των κανόνων και απαιτήσεων μιας συγκεκριμένης μεθόδου δίαιτας, όπως την αντιλαμβάνεται το άτομο που την ακολουθεί.

Οι άνθρωποι που πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο πολύπλοκη δίαιτα που περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή της ποιότητας και της ποσότητας των όσων τρώνε, αισθάνονται συχνά ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η υποκειμενική αυτή αντίληψη τους οδηγεί στο να σταματούν τη δίαιτα τους.

Ακόμη και σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν το στόχο της απώλειας βάρους με μια συγκεκριμένη δίαιτα, υποσκάπτονται οι προσπάθειες τους όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να την ακολουθήσουν.

Για τους λόγους αυτούς οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν μια δίαιτα πρέπει να εξετάζουν διάφορες μεθόδους. Βασικά πρέπει να εξετάζουν τους κανόνες που έχει η κάθε δίαιτα, πόσα πράγματα πρέπει να γνωρίζει αυτός που την κάνει και ποιες άλλες απαιτήσεις έχει το συγκεκριμένο πλάνο δίαιτας. 

Αφού συλλέξουν αυτές τις πληροφορίες πρέπει να κάνουν μια ειλικρινή εκτίμηση κατά πόσον οι ίδιοι είναι σε θέση να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις της. Εάν ένα πλάνο δίαιτας τους φαίνεται ελκυστικό, αλλά πολύπλοκο στην εφαρμογή του, είναι προτιμότερο να το αποφύγουν διότι οι πιθανότητες να το εγκαταλείψουν πρόωρα είναι πολλές.

Ο γνώμονας για την επιλογή μιας δίαιτας δεν πρέπει να είναι μόνο το πόσο ελκυστική αυτή είναι όσον αφορά στο αναμενόμενο όφελος με τη μορφή απώλειας κιλών αλλά το πόσο πιο εύκολα και απλά μπορεί το άτομο να την ακολουθήσει.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ινδιάνας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ινστιτούτου Max Planck του Βερολίνου της Γερμανίας. Οι επιστήμονες εξέτασαν και σύγκριναν τη συμπεριφορά σε σχέση με τη δίαιτα γυναικών που ακολουθούσαν δύο ριζικά διαφορετικές δίαιτες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο πιο πολύπλοκο νόμιζαν οι γυναίκες ότι ήταν το πλάνο δίαιτας που ακολουθούσαν τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να το εγκαταλείψουν.

Η διατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα του ελέγχου του βάρους σώματος και της μακροχρόνιας διαχείρισης της απώλειας βάρους που επιτυγχάνεται.

Η απώλεια βάρους αρχικά δεν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Όμως η διατήρηση αυτής της απώλειας, δηλαδή το άτομο να μην αποκτήσει ξανά τα ανεπιθύμητα κιλά, είναι η μεγάλη πρόκληση.

Θεωρείται ότι όσο πιο μακροχρόνια οι άνθρωποι συμμορφώνονται και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλάνο δίαιτας, τόσο πιο μεγάλη επιτυχία θα έχουν μακροχρόνια στο να μην ξαναβάλουν τα βλαβερά κιλά που έχασαν και δεν χρειάζονται.

Βλέπουμε ότι εκτός από τη θέληση, την επιμονή και την αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου αυτού, καλύτερα είναι το πλάνο δίαιτας να είναι όσο το δυνατό πιο απλό.

 

S8-SampleBelowArticle