Print

Η μνήμη και η προστασία της, από τη βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) και άλλες βιταμίνες Β

Pin It
Το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) βοηθά τη μνήμη

Η μνήμη και οι γνωστικές ικανότητες στον εγκέφαλο μπορεί να μειώνονται, λόγω του ότι στο αίμα αυξάνεται η ομοκυστεϊνη.

H μνήμη βελτιώνεται, χάρις στο φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και στις άλλες βιταμίνες Β, που εξουδετερώνουν της ομοκυστεϊνη στον οργανισμό.

Η ομοκυστεϊνη είναι αμινοξύ το οποίο όταν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό μας, αυξάνει τον κίνδυνο για αθηρωμάτωση των αρτηριών, στηθάγχη, έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης έχει βρεθεί σε έρευνες ότι τα ψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης στους ηλικιωμένους μειώνουν τις πνευματικές και ιδιαίτερα τις γνωσιακές ικανότητες.

Σε έρευνα που έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εξετάστηκε σε 2.100 ηλικιωμένους, η σχέση ομοκυστεϊνης, φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 από τη μια και μνήμης από την άλλη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των εν λόγω ουσιών στο αίμα των συμμετεχόντων αρχικά για μια τριετία και μετά ξανά 6 χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα, που είχαν ψηλότερα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα τους και χαμηλότερο φολικό οξύ, είχαν σημαντικά χειρότερες επιδόσεις σε ειδικά τεστ μνήμης.

Η χειροτέρευση της μνήμης αυξανόταν με την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα.

Είναι σημαντικό ότι χάρις στην ορθή διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες Β, είναι δυνατόν τόσο οι νέοι όσο και οι ηλικιωμένοι, να βοηθούν τον οργανισμό τους να διασπά την ομοκυστεϊνη. Έτσι προστατεύουν τον εγκέφαλο, τη μνήμη, τις πνευματικές και γνωστικές ικανότητες, την καρδία και τα αγγεία τους.

Το φολικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9). Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φολικό οξύ είναι:

  1. Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  2. Μπανάνες, πορτοκάλια
  3. Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια
  4. Ξηροί καρποί, όσπρια.

Οι βιταμίνες της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν το νευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:

  1. Ψάρι, κρέας, πουλερικά
  2. Σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι
  3. Ξηροί καρποί, μπανάνες
  4. Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι για την προστασία της μνήμης, ένα από τα σημαντικότερα όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε είναι η σωματική άσκηση.

Η καθημερινή άσκηση βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, αυξάνει την οξυγόνωση των νευρικών κυττάρων, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο για ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

Επιπρόσθετα ο καλύτερος χειρισμός του στρες και η μείωση του, εξουδετερώνουν την κορτιζόνη που απελευθερώνεται σε καταστάσεις στρες.

Η κορτιζόνη όταν επιδρά με χρόνιο τρόπο και με αυξημένες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, προκαλεί ατροφία των κέντρων μνήμης του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι η προσεγμένη διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες Β, η σωματική άσκηση και πνευματική άσκηση, η αντιμετώπιση και ορθός χειρισμός του στρες, συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.

 

S8-SampleBelowArticle