Print

Οι σύμμαχοι στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Pin It
Οι συμμαχίες στο επαγγελματικό σας χώρο, είναι πολύτιμες.

Για να πετύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους, οποιοιδήποτε και εάν αυτοί είναι, χρειάζεστε οπωσδήποτε συμμάχους.

Ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά ή χαμηλά είστε στην ιεραρχία και από τη δύναμη που δυνατόν να έχετε, οι συμμαχίες είναι βασική προϋπόθεση, για να μπορέσετε να υλοποιήσετε αυτά που οραματίζεστε τόσο για το κοινό όσο και για το δικό σας καλό.

Ο σύμμαχος χαρακτηρίζεται ως ο συνεργάτης σας που είναι σε θέση να σας προσφέρει βοήθεια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο σύμμαχος μπορεί να γίνει και φίλος σας.

Είναι βέβαια απαραίτητο, ο σύμμαχος σας να συμμερίζεται τις απόψεις σας, το όραμα σας και να επιθυμεί όπως και εσείς να φτάσετε στους στόχους που θέσατε.

Ο σύμμαχος σας, μπορεί να ακούει με προσοχή αυτά που εσείς σκέφτεστε και να σας προσφέρει την ειλικρινή του άποψη βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία που δεν είναι η δική σας. Σας δίνει μια άλλη εικόνα της συνολικής ή της επιμέρους κατάστασης του επαγγελματικού σας περιβάλλοντος που μπορεί να είναι η ίδια ή διαφορετική από αυτήν που εσείς αντιλαμβάνεστε.

Η εκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρίνεια, η αμοιβαιότητα και η επικοινωνία, είναι οι θεμέλιοι λίθοι των αποτελεσματικών συμμαχιών.

Πρέπει να θεωρείτε ως ίσους σας τους συμμάχους σας ανεξάρτητα από την ιεραρχική τους θέση. Από το δικό τους πόστο, βλέπουν, μαθαίνουν, αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τις καταστάσεις και τους ανθρώπους με άλλο τρόπο από το δικό σας. Η δική τους άποψη πρέπει να σας ενδιαφέρει. Θα σας τη δώσουν με ειλικρίνεια, όταν νιώσουν βαθιά μέσα τους την εκτίμηση και σεβασμό που τρέφετε για το άτομο τους.

Αφιερώστε χρόνο στους συμμάχους σας. Η αποτελεσματική επικοινωνία απαιτεί να περνάτε χρόνο μαζί τους. Με κάθε δυνατό τρόπο, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συναντήσεις για συνομιλία, καφέ ή φαγητό, οι επαφές θα σας επιτρέπουν να καλλιεργείτε και να συντηρείτε τις πολύτιμες σχέσεις και συμμαχίες σας.

Όπως ένα δέντρο χρειάζεται νερό τακτικά, έτσι και οι συμμαχίες χρειάζονται κατά καιρούς φροντίδα με τη δική σας συμβολή για να συνεχίζουν να ανθίζουν και να καρποφορούν.

Η αμοιβαιότητα σημαίνει ότι όχι μόνο εσείς θα πρέπει να ζητάτε την προσοχή και βοήθεια των συμμάχων σας αλλά ταυτόχρονα και εσείς να είστε έτοιμοι να προσφέρετε τις απόψεις και τη στήριξη σας προς αυτούς.

Μην ξεχνάτε τον επαγγελματισμό και την εμπιστευτικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ συμμάχων. Το κουτσομπολιό, η μεταφορά αυτών που διαμείβονται μεταξύ σας, η αχρείαστη κριτική, μπορεί να δημιουργούν αισθήματα στο σύμμαχο σας, που ίσως αυξάνουν τις αποστάσεις μεταξύ σας και την επιφυλακτικότητα του έναντι σας. 

Το χτίσιμο δυνατών σχέσεων και ισχυρών συμμαχιών χρειάζεται χρόνο, υπομονή, προσοχή, θυσίες και σκληρή δουλειά.

Στις περιπτώσεις που οι συμμαχίες σας απαιτούν να οργανωθεί και να διεξαχθεί μια δουλειά ή αποστολή σε συνεργασία με τους συμμάχους σας, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Δώστε τον καλύτερο σας εαυτό, προσφέρετε περισσότερα από αυτά που αναμένονται από εσάς και κερδίστε όχι μόνο στις εντυπώσεις αλλά και στην ουσία του κοινού σας έργου.

Μην προσφέρετε υποσχέσεις στους συμμάχους, εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα τις τηρήσετε. Μπορεί να μην σας εκφράσουν ένα παράπονο για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων σας αλλά το κλίμα που δημιουργείται στον εσωτερικό τους κόσμο για την αξιοπιστία ή πιστότητα σας, πιθανόν να μην είναι αυτό που θα θέλατε για το μέλλον της συμμαχίας σας.

Να θυμάστε ότι σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν γίνονται όλα πάντοτε καλά ή με τον επιθυμητό τρόπο. Σε όλες τις συμμαχίες αναπόφευκτα για διάφορους λόγους, ενδογενείς ή εξωγενείς, θα προκύπτουν δυσκολίες. Να αναμένετε τα προβλήματα και να προετοιμάζεστε να τα επιλύετε, πάντοτε στα πλαίσια ειλικρινούς διαλόγου με τους συμμάχους σας.

Ποτέ να μην ξεχνάτε να βλέπετε όλο το δάσος και όχι μόνο ένα θάμνο ή ένα δέντρο. Ιεραρχείτε το βαθμό δυσκολίας των προβλημάτων που προκύπτουν και βάλτε προτεραιότητες. Διερωτηθείτε εάν το πρόβλημα που έχετε σε μια συμμαχία είναι τέτοιο που είναι προτιμότερο να υποχωρήσετε ή να το αγνοήσετε ή αντίθετα είναι πράγματι σοβαρό σε τέτοιο σημείο που τα μέτρα σας θα πρέπει να είναι δραστικά.

Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με ένα σύμμαχο σας, μιλήστε το απευθείας και με ειλικρίνεια μαζί του. Μην κάνετε πισώπλατα κάτι, διότι αυτό πιθανότατα θα έχει σοβαρές συνέπειες για σας και για το μέλλον της συμμαχίας σας. Μην ξεχνάτε ότι παντού και σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που με ευχαρίστηση μεταφέρουν εν αγνοία σας, δικά σας αρνητικά σχόλια για άλλους, προξενώντας σας έτσι, σοβαρές ζημιές.

Οι συμμαχίες στο επαγγελματικό σας χώρο, είναι πολύτιμες. Η δημιουργία και διαχρονική συντήρηση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μην θεωρείτε ποτέ κανένα ως δεδομένο, φροντίζετε συνεχώς, με συνέπεια, σεβασμό και προσοχή τις συμμαχικές σχέσεις.

Οι συμμαχίες εύκολα μπορούν να διαταραχθούν και εάν υποστούν τραυματισμούς, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την επανόρθωση τους εάν αυτό είναι ακόμη εφικτό.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για σας και σίγουρα είναι κόστος που δεν θα θέλατε να επωμιστείτε στην επαγγελματική σας πορεία προς προς την επιτυχία.

 

S8-SampleBelowArticle