Print

Η εκτίμηση και αναγνώριση προς τους άλλους στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή

Pin It
Η ένδειξη εκτίμησης στο χώρο εργασίας είναι απαραίτητη

Η ένδειξη της εκτίμησης μας προς τους άλλους, στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο καλλιέργειας πολύ καλών διαπροσωπικών σχέσεων.

Η έκφραση αισθημάτων αναγνώρισης για την εργασία που παράγουν οι συνάδελφοι, είτε αυτοί είναι υφιστάμενοι ή προϊστάμενοι, βελτιώνει την επικοινωνία μαζί τους, δημιουργεί θετικό περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για καλύτερη συνεργασία και παραγωγικότητα.

Στο οικογενειακό περιβάλλον, η έκφραση αισθημάτων προς τα παιδιά και το σύζυγο ή τη σύζυγο, ενδυναμώνουν τις σχέσεις, αυξάνουν την εμπιστοσύνη και προωθούν εποικοδομητικές συμπεριφορές σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Αρχικά για πολλούς, η αναγνώριση και η εκτίμηση που έχουν προς τα άτομα του περιβάλλοντος τους, θεωρείται αυτονόητη. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα θετικά αυτά αισθήματα δεν εκφράζονται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Όμως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη αυτής της έκφρασης της αναγνώρισης και της εκτίμησης που νιώθουν άλλοι για αυτούς.Δεν πρέπει λοιπόν ο σημαντικός αυτός τομέας των ανθρωπίνων σχέσεων να παραμελείται.

Η έκφραση θετικών αισθημάτων για την εργασία των ανθρώπων ή για τη συμβολή τους στην προσωπική ή κοινωνική ζωή άλλων, δεν είναι θέμα αδυναμίας αλλά ένας ευαίσθητος τρόπος βελτίωσης των ανθρωπίνων σχέσεων, της παραγωγικότητας, της οικογένειας και της ποιότητας της ζωής.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι το πως μπορεί να γίνεται με το σωστό τρόπο, η ένδειξη της αναγνώρισης και της εκτίμησης. Στην ουσία, από τη στιγμή που συνειδητοποιεί κάποιος ότι αυτό πρέπει να γίνεται και δεν πρέπει να παραμελείται, οι ευκαιρίες είναι πολλές.

Οποιαδήποτε ευκαιρία είναι καλή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, για τον εν λόγω σκοπό. Σίγουρα οι γιορτές, η εποχή των Χριστουγέννων είναι ειδικές περίοδοι όπου οι ανταλλαγές δώρων και ευχών, είναι μια καλή ευκαιρία ένδειξη εκτίμησης.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Οποιαδήποτε μέρα του χρόνου μπορεί κάποιος να πει σε ένα συνάδελφό του το πόσο εκτιμά τη δουλειά του. Το ίδιο και στην οικογένεια, ο σύζυγος για παράδειγμα έχει συχνά την ευκαιρία να πει στη σύζυγο του το πόσο ευγνώμονας είναι για την τεράστια συμβολή της τόσο σαν μητέρα όσο και σαν εργαζόμενη.

Η επιλογή της στιγμής έκφρασης της αναγνώρισης μπορεί να γίνει για παράδειγμα με την ευκαιρία κάποιων δράσεων ή πρωτοβουλιών που εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογες ή σημαντικές. Ένας υφιστάμενος μας για παράδειγμα, θα νιώθει πολύ πιο έντονα να κάνει ακόμη καλύτερα πράγματα όταν με την ευκαιρία κάτι καλού που έχει κάνει, ακούσει τα θετικά ανάλογα ειλικρινά λόγια που θα του πούμε σε ένδειξη αναγνώρισης της δουλειάς του.

Απλές εκφράσεις όπως το παρακαλώ και το ευχαριστώ, δεν πρέπει να λείπουν από τις καθημερινές πολλαπλές διαπροσωπικές επαφές για οποιοδήποτε λόγο, ανεξάρτητα από την ιεραρχική βαθμίδα. Ο σεβασμός προς την προσωπικότητα του ατόμου και του έργου που επιτελεί, όσο ασήμαντο και εάν εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται, αποτελεί το θεμέλιο λίθο των καλών ανθρωπίνων σχέσεων.

Η ευγένεια και η καλοσύνη δεν είναι απλά καλοί κοινωνικοί τρόποι. Είναι μια αναγκαιότητα τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Παράλληλα η ένδειξη ενδιαφέροντος για την οικογένεια, τα παιδιά, τις απασχολήσεις, το χόμπι ή τα ειδικά γεγονότα στη ζωή των συναδέλφων, μεταφέρουν το μήνυμα προς αυτούς ότι έχουν για μας μια ιδιαίτερη σημασία.

Δεν χρειάζονται απαραίτητα έξοδα ή δώρα για την έκφραση εκτίμησης και αναγνώρισης. Τα δείγματα των αισθημάτων μπορούν να γίνονται τακτικά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ευκαιρίες παρουσιάζονται πάντοτε φτάνει ο καθένας αφού συνειδητοποιήσει τη σημασία των δράσεων αυτών, να ενεργοποιεί τη δική του δημιουργικότητα και φαντασία για να εμπλουτίζει με τα θετικά αυτά αισθήματα τις σχέσεις του με τα άτομα του περιβάλλοντός του.

Παράλληλα ορισμένα άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα το να δίνεται κάποτε ένα μικρό δώρο που να έχει σχέση με τα ειδικά ενδιαφέροντα του συναδέλφου μας, μεταφέρει δυνατά αισθήματα εκτίμησης.

Το φαγητό εκτιμάται σχεδόν από όλους. Οι προσκλήσεις για γεύμα ή για δείπνο, μπορούν να γίνονται με την ευκαιρία κάποιων ειδικών γεγονότων ή εξ' ίσου καλά χωρίς καμία αιτία και απρόβλεπτα.

Επίσης στο χώρο εργασίας, το να παίρνουμε κάποτε κάποια γλυκά ή αλμυρά εδέσματα, που τα αγοράσαμε η ακόμη που τα κάναμε οι ίδιοι, μεταφέρει προς όλους τους συναδέλφους αισθήματα εκτίμησης. Επιπρόσθετα η διοργάνωση κάποιων γιορτών στο χώρο εργασίας ή κοινών εξόδων, καλλιεργούν τα κλίμα αλληλοεκτίμησης μεταξύ των μελών μιας ομάδας εργασίας.

Οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις αποδόσεις του προσωπικού τους αν διακρίνουν και αξιολογήσουν τις λεπτές ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν την πτυχή αυτή τής ανθρώπινης φύσης.

Βλέπουμε ότι δεν χρειάζονται χρήματα για να επιτευχθούν πάρα πολλά.

Σε όλους αρέσουν η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση.  Η διάθεση μικρών σχετικά πόρων για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή συμμετοχής σε συνέδρια, αποτελεί μια δυνατή ένδειξη εκτίμησης για το έργο που επιτελεί ο εργαζόμενος. Το ίδιο επίσης όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε ειδικές επιτροπές ή ακόμη για την αντιπροσώπευση σε διάφορα άλλα γεγονότα.

Υπάρχουν κατά τη γνώμη μας εκατοντάδες ιδέες για την ορθή και κατάλληλη ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης των άλλων ατόμων του περιβάλλοντος μας. Το βασικότερο είναι να γίνει κατανοητό ότι η θετική αυτή συμπεριφορά είναι μια αναγκαιότητα τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογένεια.

Εφαρμόζοντας με κομψό τρόπο τις βασικές αυτές αρχές, οι επιτυχίες στον επαγγελματικό τομέα αυξάνονται, τα κίνητρα των εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, ενισχύεται το παραγωγικό κλίμα στην εργασιακή ομάδα, στην οικογένεια οι σχέσεις βελτιώνονται, οι δεσμοί συσφίγγονται και συνολικά ευεργετείται η ποιότητα ζωής.

 

S8-SampleBelowArticle