Print

Η πρόωρη γήρανση του δέρματος από τον ήλιο

Pin It
Αποφεύγετε το μαύρισμα στον ήλιο διότι προκλαίε καρκίνο, μελάνωμα, ρυτίδες κσαι γήρανση

Κάνετε μια χάρη στο δέρμα σας: Αποφύγετε το μαύρισμα στον ήλιο.

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας το μαύρισμα του δέρματος έχει συνδυασθεί με την ομορφιά και με μια περισσότερο υγιή εμφάνιση του σώματος.

Στην πραγματικότητα όμως το μαύρισμα του δέρματος που προκαλείται είτε στον ήλιο είτε με τεχνητά μέσα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βλάβες του δέρματος που περιλαμβάνουν την πρόωρη γήρανσή του και την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Κατά την άνοιξη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι πολλοί που τρέχουν να ξαπλώσουν στον ήλιο ή ακόμη χρησιμοποιούν ειδικές λάμπες μαυρίσματος για να αλλοιώσουν το φυσικό χρώμα του δέρματος τους.

Υποβάλλουν στην ουσία το δέρμα τους στην υπεριώδη ακτινοβολία που περιλαμβάνει τις ακτίνες UV-A και UV-B.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι, αντίθετα με τη γενική αντίληψη που επικρατεί, οι ειδικές λάμπες που χρησιμοποιούνται για το μαύρισμα του δέρματος, εκπέμπουν και αυτές υπεριώδη ακτινοβολία. Έχουν λοιπόν τις ίδιες νοσηρές επιδράσεις πάνω στο δέρμα μας.

Η χρόνια έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος η οποία περιλαμβάνει αυξημένες ρυτίδες, πλαδαρές παρειές και μάγουλα.

Επίσης μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιοχές και άλλες αλλοιώσεις με υπερχρωματισμό ή ακόμη αποχρωματισμό.

Το μαύρισμα μπορεί στην αρχή να δίνει μια παροδική εντύπωση ότι το δέρμα είναι καλύτερο αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φαίνεται πολύ πιο άσχημα στο μέλλον.

Ο δεύτερος και ακόμη σοβαρότερος κίνδυνος του μαυρίσματος στον ήλιο είναι ο καρκίνος του δέρματος.

Ο συχνότερος καρκίνος που υπάρχει είναι ο καρκίνος του δέρματος. Από τους καρκίνους του δέρματος ο χειρότερος που συνοδεύεται με εξαιρετικά ψηλά ποσοστά θνησιμότητας είναι το μελάνωμα.

Οι καρκίνοι του δέρματος όπως και το μελάνωμα, έχουν σαν τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησής τους, την υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ήλιο και τις τεχνητές λάμπες μαυρίσματος.

Τα άτομα που έχουν πάθει σοβαρά καψίματα στον ήλιο που στην ουσία ισοδυναμούν με εγκαύματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος και ιδιαίτερα μελάνωμα.

Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για τα παιδιά και τους έφηβους. Οι βλάβες του δέρματος που δημιουργούνται από τον ήλιο στα παιδιά και στους έφηβους είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή.

Είναι λοιπόν ακόμη σημαντικότερο τα παιδιά και οι έφηβοι να ενημερώνονται και να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα άτομα με ανοικτού χρώματος δέρμα, έχουν περισσότερο κίνδυνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί που έχουν σκούρο δέρμα δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Έστω και εάν έχετε ήδη υποβάλει το δέρμα σας σε μια κακοποίηση από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δεν είναι αργά να λάβετε μέτρα προστασίας για να μην εγκατασταθούν περισσότερες αλλοιώσεις και βλάβες στο δέρμα σας:
  1. Η καλύτερη πρόληψη είναι η κάλυψή σας από τον ήλιο. Φορέστε ένα καπέλο με ένα γείσο τουλάχιστο 10 εκατοστών που να προστατεύει και να δημιουργεί σκιά. Ή ακόμη φορέστε ένα καπέλο με προεξοχή ή γείσο προς τα μπροστά. Τα γυαλιά ήλιου που εμποδίζουν κατά 99%-100% τις υπεριώδεις ακτίνες όπως και τα βαμβακερά ρούχα στενής ύφανσης παρέχουν επιπρόσθετη προστασία
     
  2. Επιδιώκετε να μένετε στη σκιά. Να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες που είναι ιδιαίτερα έντονος δηλαδή μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Μη ξεχνάτε επίσης ότι ο κίνδυνος καψίματος από τον ήλιο αυξάνεται με το υψόμετρο
     
  3. Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες με ψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστο 15). Να τοποθετείτε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακής κρέμας και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες ή μετά από το κολύμπι ή μετά από έντονο ίδρωμα
     
  4. Προσέξτε από ορισμένα προϊόντα όπως αλοιφές που δημιουργούν μαύρισμα. Μπορεί μερικές από αυτές τις αλοιφές μαυρίσματος να μην παρέχουν προστασία από τον ήλιο ενώ άλλες παρέχουν. Επίσης τα διάφορα λάδια που χρησιμοποιούνται για παιδιά ή για μεγάλους δεν παρέχουν οποιαδήποτε προστασία.

  

 

S8-SampleBelowArticle