Πρόληψη καρκίνου του μαστού: Γρήγορο περπάτημα
Η σωματική άσκηση μέτριας έντασης μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο πρόληψης καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες που κάνουν ένα γρήγορο περπάτημα 1,25 έως 2,5 ωρών κάθε εβδομάδα, επωφελούνται από μια μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού της τάξης του 20%.
Η ωφέλιμη δράση του γρήγορου περπατήματος παρατηρείται ακόμη και στις γυναίκες που παίρνουν ορμονική θεραπεία αντικατάστασης. Στις γυναίκες που παίρνουν την ορμονική θεραπεία ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι αυξημένος.
Το γρήγορο περπάτημα μειώνει τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν οι γυναίκες που παίρνουν ορμονική θεραπεία χωρίς όμως να το μηδενίζει εντελώς.
Η σωματική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν είναι έντονη ή μέτριας μορφής αλλά ελαφριά. Περισσότερος χρόνος άσκησης προσφέρει περισσότερη προστασία.Επιπρόσθετα ποτέ δεν είναι αργά για μια γυναίκα να αρχίσει να ασκεί το σώμα της είτε με το περπάτημα είτε με κάποιο άλλο τρόπο. Η σωματική άσκηση ακόμη και όταν αρχίζει αργά στη ζωή, μπορεί να βοηθά εναντίον του καρκίνου του μαστού.
Δραστηριότητες μέτριας έντασης μπορεί να είναι το περπάτημα, η ποδηλασία και το απλό κολύμπι.
Τα σημαντικά αυτά δεδομένα έχουν προκύψει οπό έρευνα που έγινε σε 74,171 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών και που διήρκεσε 6 χρόνια.
Πρόκειται για την ίδια μεγάλη έρευνα που το καλοκαίρι του 2002 είχε δείξει ότι η ορμονική θεραπεία αντικατάστασης που δίνεται στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση έχει περισσότερους κινδύνους παρά ευεργετικά αποτελέσματα. Είχε μάλιστα δείξει ότι η εν λόγω θεραπεία αύξανε στις γυναίκες αυτές τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Το γεγονός ότι η σωματική άσκηση μειώνει κατά σχεδόν 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, μπορεί αρχικά να φαίνεται περίεργο. Πράγματι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εξήγηση για το πως συμβαίνει και που οφείλεται η προληπτική επίδραση του περπατήματος.
Από την άλλη όμως γνωρίζουμε ότι η μείωση του σωματικού βάρους με αποφυγή της παχυσαρκίας, η υγιής διατροφή και η μη κατάχρηση αλκοόλ, συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Είναι πιθανόν ότι με ανάλογους μηχανισμούς, όπως η μείωση της έκκρισης οιστρογόνων και ινσουλίνης στις γυναίκες που ασκούν το σώμα τους, να υπάρχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού. Και οι δύο ορμόνες έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για τον καρκίνο αυτό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η υγεία των γυναικών επωφελείται με πολλούς τρόπους από τη σωματική άσκηση.
Πράγματι η σωματική άσκηση μέτριας έντασης, προστατεύει τις γυναίκες από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, από το διαβήτη, την οστεοπόρωση, την ψηλή πίεση, το κάπνισμα, τον εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων και από τον πρόωρο θάνατο.
Και ας μην ξεχνούμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια γυναίκα να αρχίσει να ασκεί το σώμα της και ότι 1 έως 2 ώρες γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα μπορούν όχι μόνο να μειώσουν κατά σχεδόν 20% τον κίνδυνο της για καρκίνο του μαστού αλλά και να της προσφέρουν και πολλά άλλα καλά για την υγεία της.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Recreational Physical Activity and the Risk of Breast Cancer in Postmenopausal Women, Journal of the American Medical Association, 290:1331-1336.
Breast Cancer Care
Breast Cancer Research
Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention
Medicine & Science in Sports & Exercise -
-
-