Η υγεία των παιδιών από τεχνητή γονιμοποίηση
Η τεχνητή γονιμοποίηση επέτρεψε σε πολύ μεγάλο αριθμό άτεκνων ζευγαριών, που υπέφεραν από διάφορα προβλήματα στειρότητας, να αποκτήσουν ένα ή περισσότερα παιδιά.
Το 1978 γεννήθηκε το πρώτο παιδί, η Louise Brown, με τη μέθοδο της τεχνητής γονιμοποίησης. Από τότε υπολογίζεται ότι έχουν γεννηθεί παγκοσμίως εκατομμύρια παιδιών των οποίων η σύλληψη έγινε με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.
Οι γονείς των παιδιών, των οποίων η σύλληψη έγινε με τον τρόπο αυτό, θα ήθελαν να ξέρουν εάν τα παιδιά τους διατρέχουν μεγαλύτερους κίνδυνους για την υγεία τους, σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων η σύλληψη έγινε με φυσιολογικό τρόπο. Μέχρι σήμερα πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει που να εξετάζουν το καυτό αυτό ερώτημα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται σε αυξημένη συχνότητα ορισμένων παθήσεων στα παιδιά των οποίων η σύλληψη έγινε με τεχνητό τρόπο, οι μέθοδοι της τεχνητής γονιμοποίησης πολλαπλασιάσθηκαν και διαφοροποιήθηκαν.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η γονιμοποίηση ωαρίων από σπερματοζωάρια κάτω από εργαστηριακές συνθήκες. Στη συνέχεια τα έμβρυα που αναπτύσσονταν διατηρούνταν σε κατάψυξη, στην κατάλληλη στιγμή τοποθετούνταν στη μήτρα και η κύηση που προέκυπτε επέτρεπε την τεκνοποίηση.Έχουν όμως αναπτυχθεί και άλλες μέθοδοι για τις οποίες υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερους κινδύνους για το γενετικό κληρονομικό υλικό, το DNA, του βρέφους που δημιουργείται.
Οι νέες αυτές τεχνολογίες περιλαμβάνουν την απευθείας τοποθέτηση του γενετικού περιεχομένου του σπερματοζωαρίου μέσα στο ωάριο που είναι γνωστή με το όνομα ICSI (intracytoplasmic sperm injection). Χρησιμοποιούνται επίσης και μέθοδοι που βασίζονται σε καλλιέργειες εμβρύων και άλλες τεχνικές χειρισμού του γενετικού υλικού για σκοπούς προ-εμφυτευτικής διάγνωσης.
Ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται μετά από σύλληψη με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, πέραν του 1% των παιδιών έχουν γεννηθεί χάρις στην τεχνητή γονιμοποίηση.
Μέχρι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα που είχαν επισημανθεί για την τεχνητή γονιμοποίηση ήταν ο κίνδυνος για περισσότερα από ένα έμβρυο να αναπτύσσονται στη μήτρα της μητέρας. Η εγκυμοσύνη με δύο, τρία ή περισσότερα έμβρυα να αναπτύσσονται στη μήτρα, περιέχει κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά.
Υπάρχουν οι κίνδυνοι πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης, αυξημένων περιγεννητικών προβλημάτων με αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης αναπηριών στο παιδί.
Ορισμένες έρευνες εισηγούνται και μερικοί επιστήμονες υποπτεύονται ότι η κατάψυξη εμβρύων όπως επίσης και οι νέες μέθοδοι τύπου ICSI, είναι δυνατόν να προκαλούν αλλοιώσεις στα γονίδια των παιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες.
Για παράδειγμα υπάρχουν υποψίες ότι τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων που σχετίζονται με αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό όπως το σύνδρομο Beckwith- Wiedeman και ορισμένοι καρκίνοι όπως το οστεοσάρκωμα και άλλοι.
Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν προκαταρκτικά ότι παιδιά που γεννιούνται μετά από μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης όπως η ICSI,παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες σε σύγκριση με παιδιά των οποίων η σύλληψη έγινε με φυσιολογικό τρόπο.
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ανησυχίες και δείχνουν ότι υπάρχει επιτακτικά ανάγκη για μεγαλύτερες, ευρείας κλίμακας έρευνες, οι οποίες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρμόδιες αρχές το Medical Research Council (MRC) και το Human Fertilization and Embryology Authority (HEFA) διεξάγουν έρευνα για να διευκρινιστούν καλύτερα τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν στα παιδιά που γεννιούνται μετά από σύλληψη με τις διάφορες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.
Από το 1978 μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης. Απαιτούνται περισσότερες ευρείας κλίμακας έρευνες, που να αξιολογούν σε μεγάλο αριθμό παιδιών την ασφάλεια των μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης.
Πιστεύουμε ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή που έχει ληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψουν κατά τα επόμενα χρόνια να διασαφηνιστούν καλύτερα τα προβλήματα υγείας των παιδιών των οποίων η σύλληψη έγινε κάτω από τις συνθήκες αυτές.
Παράλληλα θα φανεί ποιες από τις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης εμπεριέχουν τους περισσότερους κινδύνους.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Medical Research Council
Health risks in babies born after assisted reproduction, British Medical Journal, 325:117-118.
International Council on Infertility Information Dissemination
Fertility and Sterility
Human Fertility -
-
-